Simona Ionescu / Redactor Șef

România, pregătită de cutremur? Ce spune ministrul de interne despre cum ar face față țara noastră unei situații de urgență majoră

România, pregătită de cutremur? Ce spune ministrul de interne despre cum ar face față țara noastră unei situații de urgență majoră
Este România pregătită de cutremur? Ce avem disponibil, în caz de urgență majoră. Despre aceasta a vorbit pe larg ministrul de interne al țării noastre, Lucian Bode.

În contextul teribilului cutremur din Turcia și Siria, care a îngrozit întreaga planetă, România face și ea evaluarea la zi a clădirilor, dar și sistemelor de intervenție rapidă, în caz de necesitate. S-a întocmit o hartă a zonelor cu un real pericol, oamenii sunt sfătuiți ce să facă în cazul mișcărilor tectonice și în România.

Ca o completare, miercuri, 8 februarie 2023, ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat faptul că țara noastră este „mai pregătită” pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor.

Ministrul a anunțat, în şedinţa de Guvern, că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane.

Echipele medicale, pregătite pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, în orice moment

Concret, ministrul Lucian Bode a declarat următoarele:

Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore.

Şi când spun mai pregătită, de exemplu, pot să vă informez, domnule prim ministru, că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment”.

Cu referire directă la ajutorul acordat Turciei în urma cutremurului de luni, el a subliniat că ”România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure”.

Lucian Bode a mai afirmat, totodată, că există o legătură permanentă cu autorităţile turce. Solicitările de sprijin din partea oficialilor de la Ankara au continuat şi continuă, iar pentru ajutorul concret, prioritare au fost și rămân echipele românești de căutare şi salvare a vieților omenești de sub ruine.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre