Simona Ionescu / Redactor Șef

Ruladă cu stafide, mere și scorțișoară, așa cum făcea bunica

Ruladă cu stafide, mere și scorțișoară, așa cum făcea bunica
Mireasma din bucătărie, atunci când veți coace această minunăție de prăjitură, vă va încânta de-a dreptul și veți repeta des experiența. Este una din rețetele pe care o făceau des bunicile și străbunicile noastre. V-am dat și o indicație, dacă vreți să pregătiți această prăjitură în perioada postului.

Dacă sunteți amatori de nucă, puneți în ruladă si miez de nucă prăjit și pisat sau, la sfârșit, tăvăliți rulada printr-un praf de zahăr pudră, amestecat cu nuca pisată mărunt.

Vă sfătuiesc să salvați rețeta, ca să o aveți la îndemână pentru perioada de post care începe de marți, 1 august.

Ingrediente

800 g făină

200 g margarină

două pachete drojdie uscată

un vârf linguriță de sare

500 ml lapte (pentru post, puteți folosi lapte de cocos sau de migdale)

4-5 lingurițe scorțișoară

4-5 lingurițe zahăr

un măr

250 g stafide

un gălbenuș

Mod de preparare

1.Se pune făina într-un castron peste care se adaugă o linguriță cu scorțișoară, o linguriță zahăr, sare și drojdie.

Topiți 100 g de margarină într-o cratiță și când este aproape topită se ia de pe foc și se adaugă laptele rece.

Amestecul din lapte și margarină se pune peste făină și se pregătește o cocă puțin mai moale.

Se lasă într-un loc cald circa două ore, la crescut.

Se rade mărul pe răzătoarea mare, se pune într-un bol, iar restul de 100 g margarină se topește.

2.Se împarte coca în două și pe o hârtie de pergament se întinde o foaie subțire, dreptunghiulară, se unge în strat subțire de tot cu margarina topită, apoi se presară zahărul rămas, merele, scorțișoara și stafidele.

Cu ajutorul hârtiei de pergament se rulează un sul foarte strâns și apoi se taie în felii cam de doi-trei centimetri lățime, ca să iasă subțire. Dacă feliile sunt tăiate mai mari, se turtesc puțin cu mâna se ung pe deasupra cu un gălbenuș de ou amestecat cu puțină apă și se lasă încă vreo 10 minute la crescut. Se coace timp de 30-40 de minute la cuptor.

După ce melcișorii se răcesc, se pudrează cu zahăr.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre