Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a scumpit și divorțul. Preţul diferă în funcţie de calea aleasă, la notar sau la tribunal

S-a scumpit și divorțul. Preţul diferă în funcţie de calea aleasă, la notar sau la tribunal
În ultima perioadă nu doar facturile și alimentele s-au scumpit, ci și divorțul. Cei care vor ca anul acesta să meargă pe un alt drum, trebuie să bage mâna adânc în buzunar.

Nu vă mai înțelegeți cu partenerul de viață și considerați că a venit momentul să vă despărțiți? Trebuie să știți că taxele s-au modificat.

Partenerii care nu se mai înțeleg și au decis să divorțeze la notar vor avea nevoie de următoarele acte: certificatele de identitate, certificatele de naștere, certificatele de căsătorie și, după caz, certificatul de naștere al copilului. După ce veți depune actele, veți avea un termen de 30 de zile în care să reflectați.

În cazul în care nu aveți copii, veți plăti aproximativ 795 de lei, care cuprinde onorariul notarului (714 lei), tariful de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,7 lei), plus copiile legalizate pentru certificatele de naștere și de căsătorie.

Situația se complică dacă aveți copii

În cazul în care partenerii au copii minori, situația nu mai e atât de simplă, iar prețul poate ajunge la aproximativ 1450 de lei. Asta înseamnă onorariul notarului de aproximativ 1190 de lei, un alt onorariu pentru stabilirea numelui copiilor, de aproximativ 178,5 lei, taxa de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț de 60 de lei, plus legalizarea certificatelor de naștere ale copiilor și soților și a ertificatului de căsătorie.

Cât vă costă să divorțați la tribunal

Dacă nu v-ați înțeles să divorțați la notar și ați ajuns la tribunal, veți avea nevoie în primul rând de cererea de divorț. Dacă despărțirea e amiabilă, atunci va fi semnată de ambii soți, dacă doar unul dintre soți dorește despărțirea, cererea va fi semnată doar de acesta. Va mai fi nevoie de actele de identitate ale ambilor soți și certificatele de naștere, certificatul de căsătorie (în original),  certificatul de naştere al copilului minor.

Nu uitați să aduceți dovada veniturilor actele care să arată bunurile comune și dovada plății taxei judiciare de timbru. Prețul variază în funcție de motivul desfacerii căsătoriei. E vorba de 200 de lei pentru divorțul amiabil, 100 de lei pentru divorțul din culpă, 100 de lei când soții nu mai stau împreună de doi ani și 50 de lei pentru cererea de divorț când unul din parteneri are o stare de sănătate ce face imposibilă continuarea mariajului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre