Simona Ionescu / Redactor Șef

Aveți grijă! Gripa sezonieră a început să circule prin Europa

Aveți grijă! Gripa sezonieră a început să circule prin Europa
Cu amenințarea COVID pe cap, oamenii au cam uitat că toamna circulă gripa sezonieră. Mulți le și confundă. Dar, numărul cazurilor de îmbolnăvire din acest sezon a început să crească în Europa. Aveți grijă!

Pandemia este prioritatea oamenilor de pe întreaga planetă. Mulți au și uitat că toamna circulă gripa sezonieră. Anul trecut aproape nici nu s-a vorbit de gripă pentru au fost puține cazuri. Speriați de virusul necunoscut, oamenii au stat mai mult în case, la distanță de ceilalți și au luat preventiv medicație antivirală. Uite că în toamna aceasta gripa sezonieră a început să circule prin Europa.

Aveți grijă! Gripa sezonieră a început să circule prin Europa

Gripa sezonieră a apărut deja prin Europa, mai exact primele cazuri au fost în Croația. Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC) avertizează că s-ar putea să fie un sezon dificil după aproape un an fără gripă. Este fapt, anul trecut oamenii au fost precauți, au stat mai mult în case, la distanță de ceilalți și au luat  medicație antigripală. Există o circulaţie timpurie a unei tulpini rezistente la vaccin pe teritoriul european, scrie ziarul francez La Depeche.

Numărul cazurilor este încă scăzut în Europa. Dar, specialiștii au observant „indicii din prezent arată că circulaţia gripei este peste pragul sezonier în Croaţia, ceea ce este neobişnuit de precoce”, semnalează ECDC. Mai rău de atât este că este vorba de o tulpină nouă, rezistentă la vaccine.

„Principala tulpină observată în cursul lunii trecute este A(H3N2), care afectează în mod disproporţionat persoanele în vârstă şi este asociată unei rezistenţe mai mari la vaccin”, subliniază ECDC.

Sezonul gripal ar putea fi mai sever

„Este un semn că următorul sezon gripal ar putea fi mai sever decât celelalte”, conchide ECDC.

În contextul în care numărul cazurilor noi de COVID-19 este din nou în creştere în Europa, această veste este îngrijorătoare. Mai ales pentru persoanele în vârstă şi cele care suferă de diverse afecţiuni.

Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?

Factorii de mediu pot fi implicați în motivul multor afecțiuni, de la banalele gripe sezoniere până la cele mai severe infecții respiratorii, de la un disconfort creat de temperatură sau umiditate, până la alergii sezoniere sau chiar astm bronșic. Ce au în comun multe dintre aceste boli? O simptomatologie asemănătoare, ce poate îngreuna diagnosticarea.

Gripa este o boală infecțioasă, acută, epidemic. Este caracterizată prin simptome respiratorii: tuse seacă, secreții nazale, dureri în gât, uneori respirație greoaie. Apar și febră, oboseală, dureri musculare. Se deosebește de răcelile banale prin faptul că se dezvoltă rapid și brutal.

Afectează căile respiratorii superioare, iar evoluția se poate complica cu pneumonie, infecții ale sinusurilor sau poate agrava boala de bază în cazul pacienților cronici.

Se transmite de la om la om, pe cale aerogenă, și poate fi cauzată de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B și C). În fiecare an afectează de la 5 la 15% din populație. Vaccinarea anuală este măsura de prevenire cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere. Sursa: ladepeche.fr

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre