Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să bei fără să te îmbeți. Iată câteva secrete

Cum să bei fără să te îmbeți. Iată câteva secrete
Este util sau nu să bei cafea după o noapte de beție? Toți „știm” că ar trebui băută cafea, cu sare sau cu lămâie în ea, conform leacurilor transmise din vorbă-n vorbă. Dar e adevărat? Ce spun medicii?

Băută imediat după o noapte de petrecere stropită din plin cu alcool, cafeaua oferă o falsă senzație de trezire. Adevpărul e că alcoolul este eliminat din organism treptat, abia după câteva zile. Cafea nu îl scoate în mod magic din corp.

Același lucru este valabil și pentru dușurile reci, plimbările prin frig sau alte remedii populare împotriva beției. Pe scurt, nimic nu poate grăbi sau încetini metabolizarea alcoolului.

Etanolul din alcool reprezintă o excepție, spre deosebire de alte substanțe care, cu cât ajung într-o cantitate mai mare în organism, cu atât sunt procesate și eliminate din sistem mai repede. Robert Swift, profesor-doctor la Centrul pentru Alcool și Studii ale Dependențelor de la Universitatea Brown, dă exemplul apei țâșnite dintr-un furtun: o presiune mai mare înseamnă și o cantitate mai mare de apă pompată.


Megan Fox cu chipul plin de sânge. Cum a ajuns actrița în această situație

Telenovela multi-milionarului Mihai Bizu continuă în instanță


Când o persoană bea unul după altul câteva pahare de băutură, concentrația de alcool din sânge va crește.

Așa se face că petrecăreții „puși pe treabă” întregistrează un nivel crescut al alcoolului din sânge chiar și a doua zi după beție. „În astfel de cazuri, cafeaua sau băuturile energizante ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că dau senzația de trezie, dar fără a stimula în vreun fel și mintea. Accidentele de circulației sunt exemplul concret al pericolului iluziei oferite de cafea”, atareg atenția Swift.

Strategii pentru o petrecere la care să nu vă îmbătați

1. Sorbiți încet și nu depășiți un pahar de alcool pe oră.
2. Alternați băuturile cu apă sau suc.
3. Nu beți nimic pe stomacul gol. Carbohidrații în special, precum pastele sau pâinea, încetinesc absorbția alcoolului.
4. Evitați cocktailurile „light”, îndulcite cu aspartam. Zahărul ajută ficatul să elimine mai ușor alcoolul, arată un studiu australian, în timp ce îndulcitorii artificial, deși înjumătățesc caloriile, nu fac decât să crească nivelul alcoolului din sânge.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre