Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu doar lactatele conțin calciu. Iată lista alimentelor

Nu doar lactatele conțin calciu. Iată lista alimentelor
Corpul uman conține mult calciu. Acesta e mai prezent decât orice alt mineral. De aceea e important să îl și consumăm.

Calciul este o componentă importantă a oaselor și a dinților. De asemenea, are un rol important asupra sănătății inimii, funcției musculare și semnalizării celulare. Toate acestea, arată medicii, ne spun de ce este foarte important să îi asiguri corpului tău cantitatea necesară de calciu.

Specialiștii au calculat care este cantitatea de calciu zilnic recomandată: 1.000 mg pentru adulți între 19  și 50 de ani și 1.200 mg pentru femeile de peste 50 de ani. Alimentele cele mai bogate în calciu sunt lactatele – laptele, iaurtul, brânză. De asemenea  sunt și o serie de alte alimente, în afara lactatelor,  care sunt oline de calciu.

Cât calciu conțin lactatele

Laptele este cea mai ieftină de calciu. În plus, alimentul e ușor de asimilat de către organism, și e, în plus, o bună sursă de proteine, vitamina A și vitamina D.

Dintre brânzeturi, parmezanul conține cea mai mare cantitate de calciu. Includerea brânzeturilor în dietă zilnică are efecte benefice asupra sănătății. Reduce riscul bolilor cardiace, a bolilor metabolice, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2.

Iaurtul, pe lângă conținutul mare de calciu, este bogat și în bacterii probiotice, benefice pentru sănătate. Iaurtul mai conține de asemenea și potasiu, fosfor, vitaminele B2 și B12.

Proteina din zer este extrem de bogată în calciu. Aceasta e considerată o proteină complexă, având în componența sa toți cei 9 aminoacizi esențiali și un conținut redus de lactoză.

Alimente non-lactate care conțin calciu

Semințele de mac, susan sau chia sunt bogate în calciu, proteine și grăsimi sănătoase.

Fasolea și năutul, pe lângă conținutul semnificativ de calciu, sunt bogate în fibre, proteine și micronutrienți cum ar fi: zinc, fier, acid folic, magneziu și potasiu.

Migdalele conțin calciu, dar și fibre, grăsimi sănătoase și proteine, fiind o sursă excelentă de magneziu, mangan și vitamina E.

Legumele verzi ( spanac, varză kale, broccoli) au și ele un conținut mare de calciu.

Tofu sau brânză din soia e un aliment bogat în calciu, fier și proteine. Are un conținut redus de grăsimi săturate și nu conține colesterol.

Smochinele uscate suntde asemenea bogate în calciu, fibre și antioxidanți, oferind un aport de fier, mangan, potasiu și vitamina K.

Sardinele și somonul la conservă sunt încărcate de calciu datorită oaselor care devin comestibile în urma procesului de preparare. Conțin de asemenea și proteine de înalta calitate și acizi benefici Omega 3.

Algele marine sunt o sursă de calciu, iod și fibre.

Amaranthul este o pseudo-cereală extrem de hrănitoare și bogată în calciu, fier, fosfor, magneziu și mangan.

Rubarba conține de asemenea calciu, fibre probiotice și vitamina K.

Sursa foto: Pixabay

Exclusiv. Oțil și Gabriela, fotografii intime din dormitor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre