Simona Ionescu / Redactor Șef

Pacienții scapă de drumurile inutile. Dacă s-a putut în pandemie, se poate și de acum înainte

Pacienții scapă de drumurile inutile. Dacă s-a putut în pandemie, se poate și de acum înainte
Multor pacienţi le era greu să se deplaseze la cabinetul medicului pentru a primi o rețetă. Și medicii se aglomerau cu astfel de bolnavi, timpul acordat fiind mult mai lung decât transmiterea unui email. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reglementat situația.

Ca și în pandemie, bolnavii care au nevoie de consultaţii medicale şi reţete, dar nu pot ajunge la cabinet, le pot obţine în continuare de la distanţă. Anunțul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Atât medicii de familie, cât şi cei de specialitate din ambulatoriu pot acorda astfel de consultaţii prin orice mijloace de comunicare.

Medicul acordă consultații la distanță pentru bolile ce necesită izolare, precum și pentru afecțiunile cronice. Acesta consemnează consultația medicală la distanță în registrul de consultații și în fișa pacientului. Totodată, pacienții nu vor mai trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic de specialitate în cazul consultațiilor acordate la distanță de medicii de specialitate din ambulatoriu.

Într-un comunicat al CNAS se fac toate precizările cu privire la noile decizii.

„Medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reţeta electronică online sau offline pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică”.

Care sunt pacienții care nu au nevoie de biletul trimitere

„Pacienții nu vor mai trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic de specialitate în cazul consultațiilor acordate la distanță de medicii de specialitate din ambulatoriu. În plus, CNAS a stabilit că pot fi acordate tot de la distanță terapiile psihiatrice, precum şi sfatul genetic, cărora li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.

În plus, vor putea fi acordate tot de la distanță, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie şi în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Și în cazul acestor servicii se vor aplica reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet, se precizează în comunicatul CNAS.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre