Simona Ionescu / Redactor Șef

Șanse la viață: S-a descoperit leacul pentru cancerul de mielom multiplu

Șanse la viață: S-a descoperit leacul pentru cancerul de mielom multiplu
Cercetătorii israelieni au descoperit un tratament revoluționar, care vindecă o boală extrem de gravă, care până acum era considerabil incurabil: cancerul de mielom multiplu, cea mai severă formă de cancer al sângelui.

Cancerul de mielom multiplu este a doua cea mai frecventă boală a sângelui, reprezentând 10% din cancerele hematologice.

Doctorii de la Centrul Medical al Universității Hadassah din Ein Kerem din Ierusalim au lansat un tratament revoluționar, care tratează această boală, care duce, anual, la moartea a sute de mii de oameni.

Tratamentul inovator împotriva bolii, care a fost mult timp considerat incurabil, a fost dezvoltat după o serie de experimente efectuate în secția de transplant de măduvă osoasă și imunoterapie a spitalului în ultimii ani.

În ce constă tratamentul pentru cancerul de mielom multiplu

Tratamentul revoluționar descoperit de israelieni se bazează pe tehnologia de inginerie genetică, care este o soluție eficientă și inovatoare pentru pacienții a căror speranță de viață era de doar doi ani până acum câțiva ani.

Cercetătorii au folosit o tehnologie de inginerie genetică numită CAR-T sau Terapia cu celulele T cu receptorul antigenului himeric, care întărește propriul sistem imunitar al pacientului pentru a distruge cancerul. Mai mult de 90% dintre cei 74 de pacienți tratați la Hadassah au intrat în remisie completă, au spus oncologii.

Potrivit Profesorului emerit Yechezkel Barenholz, lider mondial în cercetarea oncologică și șef al laboratorului de cercetare a membranelor și lipozomilor de la Universitatea Ebraică-Școala de Medicină Hadassah, tehnologia CAR-T este o realizare majoră care va face diagnosticul mult mai ușor și mai simplu și posibil tratament.

Momentan, fiind doar la stadiu de experiment, acest tratament este foarte scump, ajungând la aproximativ 400.000 de dolari, potrivit EvZ.

Ce este cancerul mielom multiplu

Cancerul de mielom multiplu este un tip de cancer al măduvei osoase, care este țesutul spongios din centrul unor oase care produce celulele sanguine ale corpului.

Boala a fost numită mielom multiplu, deoarece cancerul afectează adesea mai multe zone ale corpului, inclusiv craniul, pelvisul, coastele și coloana vertebrală. De multe ori, este suspectată sau diagnosticată după un test de rutină de sânge sau urină.

Simptome cancer de sânge

Acest tip de cancer al sângelui este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. De obicei este diagnosticată după vârsta de 70 de ani și rar sub 40 de ani, la bărbați mai mult decât la femei și la persoanele cu antecedente familiale de mielom multiplu.

Boala este foarte perfidă și, la început, este posibil să nu producă niciun simptom, dar pe măsură ce se dezvoltă, mielomul provoacă o mare varietate de probleme. Simptomele cancerului de sânge sunt: dureri osoase, slăbiciune, dificultăți de respirație și oboseală,  anemie, niveluri ridicate de calciu în sânge, sete extremă, dureri de stomac, nevoia de a urina frecvent, confuzie și constipație.

Alte simptome mai sunt pierderea nejustificată în greutate, vederea încețoșată, amețeala puternică, vânătăi și sângerări neobișnuite, oase slabe care se fracturează ușor sau durerile de rinichi.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre