Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbare majoră în sistemul medical. Românii vor beneficia de servicii de top

Schimbare majoră în sistemul medical. Românii vor beneficia de servicii de top
131 de spitale vo fi dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență. Ministrul Alexandru Rafila și echipa din Ministerul Sănătății au finalizat planul de demarare a proiectului privind implementarea telemedicinei de urgență în rețeaua de spitale.

Ministerul Sănătății, prin proiectul Băncii Mondiale, a lansat licitația pentru achiziția de soluții complete de telemedicină pentru dotarea a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină, transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă. Astfel, medicii vor putea să ofere consultații rapide de la distanță, cu ajutorul tehnologiei

”Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital. Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

“Proiectul se ridică la cca. 40 de milioane de lei. Soluțiile digitale sunt compuse din echipamente hardware și software IT, comunicații de date în vederea asigurării infrastructurii necesare pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgență. De asemenea, o componentă importantă a proiectului este reprezentată de trainingul personalului medical din serviciile de urgență pentru utilizarea la capacitate maximă a soluției digitale. Alături de digitalizarea sistemului de medicină de urgență, în această săptămână se va lansa și apelul de proiecte pentru realizarea sistemului de telemedicină prin PNRR în valoare de 100 de milioane de euro” a declarat, dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de investițiile din fonduri internaționale.

Detalii suplimentare pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului Sănătății la secțiunea Băncii Mondiale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre