Se întâmplă o dată în viață. Fenomen rar pe cer

Se întâmplă o dată în viață. Fenomen rar pe cer
Nu prea avem parte de spectacole în această perioadă, dar va fi un fenomen rar pe cer. Se va putea vedea cu ochiul liber. Ceva asemănător va fi abia în anul 2080.

Puteți merge chiar de astăzi, după ora 17.00 să vedeți stelele. Veți vedea două planete luminoase care se apropie una de alta.

Se întâmplă o dată în viață. Fenomen rar pe cer

Noi spunem că ”se aliniază planetele”, dar specialiștii numesc acest fenomen rar „Marea conjuncție”. Cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu.

Cele două planete se văd deja în aceeași zonă de cer încă din luna iulie. Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București, a explicat că putem vedea chiar de azi cum încep să se apropie cele două planete.

Important este să căutăm un loc fără clădiri și copaci în jur, iar de la ora 17.00, în locul unde de regulă se vede apusul de soare se vor vedea și cele două stele strălucioatoare. Acestea se vor apropia treptat, iar între 16 și 25 decembrie vor fi aproape ca un singur astru. Cu un binoclu, se vor putea vedea chiar și inele lui Jupiter.

Celebrele inele ale lui Jupiter se vor putea vedea cu un binoclu

„Marea conjuncție” a mai fost în 1961

Apropierea minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080), se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic.

Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate.

Nu peste tot fenomenul se va vedea la fel, desigur. Cel mai bun punct de observare ar fi Ecuatorul. Dar fenomenul va fi vizibil, totuși, peste tot pe Pământ, evident, dacă o vor permite condițiile meteorologice.

Cei mai tineri dintre pământeni vor mai avea poate șansa să revadă acest fenomen, dar vor trebui să aștepte încă 60 de ani. Mai exact, până la 15 martie 2080. După care, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce prea curând: abia după anul 2400, estimează specialiștii.


Smiley spune povestea piesei din mansardă, când murea de dorul Ginei