Se măresc sau nu pensiile? Dar salariile? Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Se măresc sau nu pensiile? Dar salariile? Ce spune premierul Nicolae Ciucă
Un anunț dat în exclusivitate de premierul Nicolae Ciucă despre pensii și salarii, în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3. După atâtea declarații ambigue ale politicienilor și ale ministrului Muncii, un răspuns era necesar și de la prim-ministrul României.

Liderul Guvernului nu a spus dacă veniturile vor fi majorate sau nu, însă a dat asigurări că vor fi eliminate inechitățile. Nicolae Ciucă îl așteaptă pe ministrul Marius Budăi să vină în martie cu un proiect de lege. Poate atunci ne vom lămuri dacă pensiile și salariile vor fi majorate.

Cu cât se măresc pensiile și salariile în 2023?

Nicolae Ciucă a declarat: „Nu există acum un procent, pentru că legile… sau Legea pensiilor urmează să fie modificată conform asumării din PNRR. Și, la sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii trebuie să vină cu acest proiect de lege. Același lucru este și pentru Legea salarizării; este vorba de eliminarea acelor inechități din interiorul celor două legi și ea trebuie să se întâmple. Avem un angajament, am discutat la nivelul liderilor coaliției ca în perioada următoare să asigurăm focusul pe tot ceea ce înseamnă cele două legi. Ele, practic, trebuie să aibă aceeași linie de greutate, pentru că nu putem să le rupem una de cealaltă. Şi, atunci, astăzi, dacă cineva vă dă un procent, vă pot spune că nu este…”

Puterea de cumpărare a oamenilor a fost puternic afectată de inflație, dar răspunsul premierului arată doar ce a reușit guvernul să facă până acum și nu dă speranțe prea mari românilor că în acest an veniturile vor crește din cauza inflației.
Nicolae Ciucă este de acord că inflația este în continuare, dar arată că au reușit să o micșoreze.

„Este în continuare, dacă am reușit să influențăm inflația și să scadă la începutul anului, ca urmare a intervenției pe prețurile la energie, constatăm acum că prețurile la alimente totuși mențin această perspectivă și influențează asupra salariilor și asupra vieții oamenilor. Ceea ce am reușit să facem în acest sens a fost ca să ne ocupăm de cei vulnerabili și să asigurăm acele tichete, acele ajutoare la două luni de zile, inclusiv ajutoarele pe care le-am dat pentru termie”, a spus premierul.

Recomandarile noastre