Se recalculează pensiile. Ce categorie de pensionari va fi afectată. Ministrul Muncii dă ultimele detalii

Se recalculează pensiile. Ce categorie de pensionari va fi afectată. Ministrul Muncii dă ultimele detalii
Potrivit informațiilor oferite de Marius Budăi, ministrul Muncii, urmează să fie recalculate pensiile care depășesc cuantumul veniturilor în timpul activității.

Reforma pensiilor speciale se referă la recalcularea pensiilor al căror cuantum depășește venitul pe care pensionarul l-a încasat în perioada în care se afla în activitate.

Ministrul Muncii susține că pensiile speciale se înregistrează mai ales în rândul pensionarilor care sunt foști magistrați și afirmă că nimeni nu se atinge de partea de contributivitate.

„Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat, miercuri seară, la România TV, Marius Budăi, potrivit News.ro.

Cum urmează să fie recalculate pensiile

Ministrul muncii mai spune că pentru ca pensiile să fie recalculate se va lua în considerare 80% din venitul brut al pensionarilor, dar acesta nu trebuie să fie mai mare decât salariul pe care aceștia îl primeau atunci când erau angajați.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a subliniat faptul că proiectul va fi adoptat prin dezbatere parlamentară, nu prin Ordonanță de Urgență.

Cât privește modalitatea concretă prin care vor fi recalculate pensiile, Marius Budăi a mărturisit că „Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.

Vor fi impozitate pensiile?

O altă problemă de care se vorbește este impozitarea pensiilor. În acest sens, ministrul Muncii, Marius Budăi a amintit că există „o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.

Recomandarile noastre