Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se face cu lumânarea de la Paște și de ce nu e bine să puneți mâna pe sare

Ce se face cu lumânarea de la Paște și de ce nu e bine să puneți mâna pe sare
Aceste superstiții se păstrează cu sfințenie.

Din cele mai vechi timpuri se știe că în prima zi de Paște, oamenii vor merge la cimitire la cei trecuți în lumea drepților să le dea lumină, pentru că aceștia să știe că a venit Învierea Domnului.

Din cele mai vechi timpuri, se știe că după ce ați luat lumină, trebuie să mergeți cu lumânarea aprinsă până acasă, apoi să înconjurați casa de trei ori, pentru ca energiile negative să fie îndepărtate. Dacă au rămas resturi de la lumânare, nu le aruncați, ci păstrați-le.

Acestea vor fi aprinse dacă aveți necazuri, sau dacă e furtună sau grindină, în timp ce veți spune o rugăciune. Începând din prima zi de Paște timp de 40 de zile, credincioșii vor rosti „Hristos a Înviat” și se va răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Același lucru se va spune și când se ciocnesc ouăle roșii.

Cine se naște în noaptea de Înviere va fi norocos toată viața

În noaptea de Înviere se spune că se deschid cerurile, iar cine va veni pe lumea în acest moment va avea noroc toată viața. Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare vor sta între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor. Tot din vechime se spune că nu e bine să puneți mâna pe sare de Înviere și în prima zi de Paște, pentru că vă vor transpira mâinile toată vara. Nici ouăle de Paște nu e bine să fie mâncate cu sare, întrucât se crede că veți transpira tot anul.

Cine păstrează un ou timp de 40 de zile după Paște și nu se va strica, va fi norocos tot anul. De leac sunt considerate și pasca, de aceea e bine să păstrați câteva bucățele din aceasta o perioadă și să le mâncați. Nu în ultimul rând, se spune că în cele trei zile de Paște, trei candele uriașe ard în ceruri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre