Secretele unui ștrudel cu mere perfect

Secretele unui ștrudel cu mere perfect
Deserturile preparate în casă vor fi întotdeauna cele mai bune şi cei mici vor aştepta cu nerăbdare să termini de preparat dulcele. Un desert delicios şi uşor de preparat este ştrudelul cu mere şi scorţişoară. Sunt câteva secrete de care gospodinele ar trebui să țină cont.

În patiseria clasică austro-ungară, ștrudelul cu mere este numit apfel-ștrudel și la Budapesta alma-retes. Este unul dintre plăcintele cele mai răspândite. Nu este greu de făcut, e gustos și aromat, cu puține ingrediente. Însă, sunt câteva secrete de care gospodinele ar trebui să țină cont.

Secretele unui ștrudel cu mere perfect

Tehnica întinderii foii de aluat este singurul lucru mai pretențios. Foaia trebuie să fie atât de subțire, spune tradiția, încât să poți citi ziarul prin ea.

Un alt aspect important este faptul că merele pentru ștrudel nu se rad, ci se taie în felii subțiri și nu se călesc înainte! Ștrudelul nu trebuie să fie umplut cu „piure de mere” păstos, ci să conțină feliuțe de fruct care să-și păstreze forma chiar dacă sunt coapte. Se folosesc mere din soiuri tari și acrișoare, nu foarte zemoase.

Rețeta pentru ștrudel cu mere

Grăsimea folosită la ungerea straturilor de foi este unt topit (nu ulei).

Ingrediente

  • 2 gălbenușuri
  • 400 g făină albă
  • 100 ml apă minerală
  • 200 ml iaurt gras
  • un praf de sare
  • 175g unt
  • 30 g făină
  • 1½ kg mere.

Mod de preparare

  • Într-un bol punem cele 2 gălbenușuri, iaurtul, praful de sare, apa minerală și făina cernută. Amestecăm și frământăm până iese un aluat neted, ca de pâine, pe care îl împărțim în două.
  • Din untul ce a stat la temperatura camerei și cele 400 grame de făină facem o cremă frecând cu o lingură untul și încorporând treptat făina.
  • Aluatul se acoperă şi se lasă astfel până se răceşte. Între timp, se curăţă merele de coajă, se îndepărtează sâmburii şi se taie cubuleţe. Se călesc împreună cu zahărul, pesmet de biscuiți şi se adaugă stafidele înmuiate în apă şi scorţişoară.
  • După 15 minute, scoatem de la frigider aluatul, îl punem pe planșeta de lucru.
  • Se întinde prima foaie de aluat, pe mijloc se pun jumătate din compoziția cu mere, apoi rulăm aluatul umplut.
  • La fel a procedat și cu a doua foaie. Se  pun într-o tavă, se ung cu ou bătut și se dă la cuptorul încins de dinainte, până se rumenesc frumos.
  • Se scoate ștrudelul de la cuptor, se presară cu zahăr pudră.