Spania renunță la eleganță pentru a economisi energie. Așa se va evita folosirea aerului condiționat, crede premierul lor

Spania renunță la eleganță pentru a economisi energie. Așa se va evita folosirea aerului condiționat, crede premierul lor
De obicei o apariție publică sobră, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ținut po conferință de presă fără a avea cravata la gât, ca accesoriu.

Pedro Sanchez și-a motivate gestul prin intenția de a economisi energie prin reducerea consumului cu aerul condiţionat. El le-a cerut și altor miniştri şi oficiali de stat să îi urmeze exemplul şi să nu mai poarte cravată.

Politicianul spaniol a apărut fără cravată şi cu gulerul cămăşii descheiat la o conferinţă de presă la Madrid şi a ținut să atragă atenția asupra acestui aspect:

„Mi-ar plăcea să observaţi că nu port cravată. Asta înseamnă că putem cu toţii să facem economii din punct de vedere energetic.”.

Ce măsuri vor adopta spaniolii

Şeful guvernului spaniol a anunţat că miniştrii vor adopta luni mai multe „măsuri urgente” pentru economisirea energiei, așa cum fac și alte ţări europene, însă nu aprecizat care vor fi acelea, scrie Agerpres.

Spania a redus deja consumul de energie în cadrul eforturilor cerute de UE pentru a elimina dependenţa de gazele naturale importate din Rusia. Printre altele, a fost încurajată telemunca, cu scopul de a limita utilizarea aerului condiţionat în sediile instituţiilor publice şi s-a recomandat reglarea climatizării la cel puţin 27 de grade şi a încălzirii pe timp de iarnă la maximum 19 grade.

În luna mai, Comisia Europeană a prezentat un plan în valoare de 210 miliarde de euro care prevede dezvoltarea surselor de energie regenerabile şi economisirea energiei, ca reacţie la războiul din Ucraina. Tot cu scopul de a reduce achiziţiile de gaze din Rusia, Uniunea Europeană a cerut marţi tuturor ţărilor membre să îşi reducă consumul de gaze pe perioada august 2022 – martie 2023 cu cel puţin 15% din media pe ultimii cinci ani.