Simona Ionescu / Redactor Șef

Astra Film 2020 pune lupa pe „România reală”. Ce filme de senzație vor fi proiectate

Astra Film 2020 pune lupa pe „România reală”. Ce filme de senzație vor fi proiectate
Astra Film Festival Open Air pune lupa pe „România reală” și vine cu o selecție de 21 de documentare românești noi. Majoritatea vor fi prezentate în premieră la Sibiu. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorilor, care vor intra în dialog cu publicul.

Astra Film Festival 2020 are anul acesta un format hibrid, în aer liber și online, și aduce publicului un program alcătuit din cele mai bune 80 de documentare românești și internaționale, selectate din 3.000 de filme înscrise.

Desfășurată în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 27-a ediție Astra Film Festival va avea loc în două părți: Astra Film Festival Open Air (4 – 13 septembrie), cu proiecții în centrul istoric al Sibiului și la Muzeul Astra, respectiv Astra Film Festival Online (16 – 25 octombrie), care se va desfășura pe platforma festivalului, astfel tot publicul din România va avea acces la filme.

„În contextul actual, exercițiul de a reflecta la ceea ce se întâmplă în jurul nostru a devenit tot mai important. Perspectiva și munca de ani de zile, pe care o depun regizorii de documentar pentru a aduce pe ecran felii din realitățile care ne înconjoară, este de neprețuit. Aceste realități merită cunoscute și retrăite prin intermediul filmului documentar și astfel vom înțelege mult mai articulat lumea în care trăim”, a declarat regizorul Dumitru Budrala, directorul fondator al Astra Film Festival.

Secțiune aparte: România furată ca-n codru

Documentarul manifest al omului de afaceri Ștefan-Valentin Mandachi (#șîeu), „30 de ani și 15 minute”, care va fi proiectat la Sibiu în prezența autorului, expune problema lipsei infrastructurii de transport și, implicit, a iresponsabilității autorităților din ultimii 30 de ani. Atitudini care au plasat România pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă și pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.


Super afacere de pandemie la Muzeul Național de Istorie. La ce s-au gândit istoricii și arheologii

Exclusiv. Lidia Buble a plătit o sumă exorbitantă


Filmul Monicăi Lăzurean-Gorgan, „Lemn” (2020) este un thriller ecologic, care urmărește fenomenul defrișărilor ilegale din țara noastră, dezvăluind întreaga caracatiță mondială de miliarde de euro.

Poveștile nedigerate ale trecutului comunist („Nostalgia dictaturii”, 2020 – Marius Th. Barna),  Revoluția din 1989 – cu focus pe evenimentele de la Sibiu („Oameni cu rotile”, 2019 –  Cornel Mihalache) sau explozia nucleară de la Cernobîl („Totul nu va fi bine”, 2020 – Adrian Pîrvu & Helena Maksyom) sunt alte trei care vor produce emoție publicului.

La rândul său, filmul „23 august 1944 / 2019”, de Andra Tarara,  David Schwartz și Roland Ibold,  dezvăluie experiența personală a patru cetățeni români de etnie evreiască. Iar „Bugan – Nu am respirat aerul degeaba” (2019), al olandezului Duco Tellegen, expune portretul incredibil al unui dizident politic român din perioada comunistă.

Povești intime prezentate în premieră absolută

Filmul lui Ellen Fiske & Joanna Karlberg, „Josefin & Florin” (2019),  o poveste de dragoste inedită între Florin, un tânăr rom venit la cerșit și Iosefin, o suedeză, va fi prezentat în premieră absolută în România.

Restabilirea legăturilor cu părinții și chestionarea acestora în legătură cu decizia de a-și abandona familia se articulează puternic și emoționant  în filmele lui  Andrei Dăscălescu („Holy Father”, 2020) și Diana Nicolae & Nori Florentina Vito („Come and find me”, 2019).

„Casa cu păpuși”, 2020, debutul regizoral al directorului de imagine Tudor Platon, este o incursiune într-un univers special – vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care întrețin iluzia că, pentru ele, timpul nu a trecut și au rămas aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite ca în urmă cu 50 de ani. „Moartea… punct sau virgulă?” (2020), de Călin Terțan, expune mărturiile impresionate ale unor persoane care s-au întors din moarte clinică.

Vocile neauzite ale României

Spiritul „Deltei” Văcărești, un loc aparte aflat la marginea Bucureștiului, este evocat în două filme („Acasă, my home”, 2020 – de Radu Ciorniciuc, respectiv „The Delta of Bucharest”, de Eva Pervolovici). Filmele redau poveștile de viață ale unor oameni care au trăit sau trăiesc în acest loc unic. La rândul lui, Claudiu Mitcu face radiografia familiilor de pescari lipoveni din Sfântu Gheorghe („Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”, 2020).

În filmul „Reflexii în Est”, realizat de Andreea Borțun, sunt portretizate femei de la țară, aflate într-o luptă pentru supraviețuire, care se confruntă fie cu violența domestică, fie sunt prinse în vârtejul nevoii de a pleca la muncă în străinătate.

Filmul „Between realms” de Maria Cinar-Jiga descrie portretul unei tinere de etnie ucraineană, care își împarte timpul între scoala și păstoritul tradițional practicat în satul natal, în sânul familiei. Filmul Alinei Manolache, „Copii pierduți pe plajă” (2020) arată imaginea subiectivă a unei generații care s-a născut și a crescut în „anii liberi” de după 1990 iar acum a ajuns la maturitate.

În dulcele grai moldovenesc

Nu în ultimul rând, filmul „Eu geniu Cioclea” (2019), în regia Violetei Gorgos, îl aduyce în prim plan pe senzaționalul poet Eugen Cioclea din Chișinău. Iar documentarul lui Pavel Cuzuioc, „Please, hold the line” (2020), ne oferă acces în casele și în cotidianul moldovenesc prin intermediul instalatorilor de la o firmă de internet.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre