Cui îi făceați acel semn cu degetul la nas, în Parlament?
Așa cum am spus și la acea vreme, gestul l-am făcut unei persoane dragi mie. Partenerul meu de la acea vreme era acasă și mă urmărea și mi-a scris pe telefon ”te văd la televizor”. Era un gest pe care-l stabilisem cu mult înainte și era copiat de la Celine Dion și soțul ei. Ei conveniseră ca atunci când erau în public și departe unul de celălalt își făceau acest gest și am ținut să procedăm la fel. Și atunci m-am întors să-i fac gestul acesta să știe că sunt bine, împotriva a tot ceea ce se vedea și se spunea la televizor. Era ceva atât de simplu, când mă uit la ce conotații, cum au analizat specialiștii ”de ce a făcut Udrea semnul?”, cum se întreabă și astăzi, „dar oare e adevărat că a vrut să spună nu știu ce?”. Era atât de simplu, cum nimeni nu-și putea imagina, un semn făcut cuiva drag care se uita la televizor și voia să știe că sunt bine.
Care a fost cea mai mare traumă din închisoarea din România?
Am trecut cu bine peste acea perioadă. Eram într-o etapă în care mă luptam cu sistemul pe care deja îl devoalasem. Era plin de gândaci acolo. Asta era mai rău decât că nu aveam ușă la toaletă fiindcă mie îmi este foarte frică de insecte.
Unde a fost detenția mai grea? România sau Costa Rica?
Categoric Costa Rica. Lăsasem acasă un copil de 10 zile. Nu știa să mănânce lapte praf. I-am lăsat pe stradă, în căruț. M-a ajutat că acolo erau foarte multe femei mame. În Costa Rica este interzis avortul. Ți se rupea sufletul să îi vezi la vizite cum veneau 3-4 copii la mama lor, iar la final erau smulși din brațele acesteia. Asta mi-a dat putere pentru că nu eram singură în această situație.
V-a fost rușine că ați purtat cătușe?
A nu, niciun moment. Pentru mine cătușele au fost simbolul luptei pe care o duceam. Am și spus că va veni o vreme în care mă voi mândri cu ele. Eu nu am greșit cât să port acele cătușe. Nu am greșit atât de mult pentru lucrurile prin care am trecut în ultimii 5 ani. Legea poate fi nedreaptă de multe ori. Eu nu am făcut rău nimănui. Nu a fost un motiv de rușine. A fost o dovadă că duc o luptă pentru ceea ce credeam.
Revenim curând cu un alt calup de întrebări puse de Denise Rifai în emisiunea de marți noaptea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook