Noile direcții în teatrul european sunt trasate la Timișoara. Începe Convenția Teatrală Europeană

Noile direcții în teatrul european sunt trasate la Timișoara. Începe Convenția Teatrală Europeană
România bifează un moment istoric în aceste zile când, în Capitala Culturală Europeană ajung managerii și profesioniștii din toate teatrele publice de pe continent. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara este gazda Convenției Teatrale Europene.

Teatrul Național din Timișoara devine capitala europeană a teatrelor publice din Europa, între  9 și 12 noiembrie, găzduind Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene, cea mai extinsă rețea teatrală a Europei. Peste 80 de reprezentanți ai celor 59 de teatre membre din zeci de țări au confirmat prezența la acest prestigios eveniment teatral.

La întâlnirea care debutează joi după-amiaza, participă directori ai teatrelor publice din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria, dar și directori artistici, dramaturgi etc.

Începe Convenția Teatrală Europeană

Convenția Teatrală Europeană – ETC – a fost creată în 1988 cu scopul de a promova circulația europeană a spectacolelor de teatru, a conceptelor teatrale și a patrimoniului spectacologic și lingvistic al țărilor care alcătuiesc acest construct integrator al Uniunii Europene.

Teatrul Național „Mihai Em,inescu” din Timișoara este, pentru a doua oară, gazda Conveției Teatrale Europene / ETC (Sursa foto: Adrian Pîclișan / TNTm)

SHARE, titlul acestei ediții a Conferinței Internaționale de Teatru, împărtășește pe deplin principiile Teatrului Național din Timișoara privind cercetarea noilor realități europene, dialogul și colaborarea, definindu-se ca purtătoare a mesajului profesionalismului, schimbului de idei și de experiențe și, în ultimă instanță,  ca purtătoare a mesajului democratic și umanist”, transmit reprezentanții instituției timișorene.

Naționalul timișorean, gazdă a doua oară

Teatrul Național din Timișoara este membru al Convenției Teatrale Europene din anul 2010, această ediție a Conferinței Internaționale fiind a doua pe care o organizează, la șapte ani după prima întâlnire europeană a teatrelor din Europa la Timișoara.

„În cadrul Conferinței Internaționale de Teatru de la Timișoara, membrii Convenției Teatrale Europene vor analiza, în termeni de similitudini și diferențe, parcursul teatrelor publice din Europa și vor reflecta asupra felului în care noile realități istorice,

politice sociale și culturale provoacă unitatea teatrală europeană și, nu în ultimul rând, vor dezvolta formule prin care teatrele membre să își poată acorda particularitățile de funcționare într-o serie cât mai extinsă de proiecte comune și colaborări, de participări în programele europene inițiate și gestionate de ETC”, mai transmit organizatorii.

Profesioniștii teatrelor europene, invitați la spectacole românești

Totodată, reprezentanții celor aproximativ 30 de teatre europene vor  fi alături de spectatorii din Timișoara la trei dintre cele mai renumite și mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național: Exod, regia Oskaras Koršunovas – joi, 9 noiembrie, ora 19:00, la Sala Mare, Vocile orașului – Central Park, coregrafia Pál Frenak – vineri, 10 noiembrie, ora 19:00, la Sala 2 și Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese în regia lui Radu Iacoban – sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19:00 de asemenea, la Sala Mare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre