Simona Ionescu / Redactor Șef

Perseidele 2020. Priviți ploaia de stele și puneți o dorință, în această noapte de 12/13 august

Perseidele 2020. Priviți ploaia de stele și puneți o dorință, în această noapte de 12/13 august
Va fi spectacol pe cer în noaptea de 12 către 13 august: cad Perseidele. Nu uitați atunci să vă puneți câte o dorință pentru fiecare stea căzătoare văzută! La noapte, cea mai importantă ploaie de stele a anului va ajunge la punctual maxim.

În fiecare an, curentul de meteori Perseide ne aduce un spectacol impresionant pe cerul nopții. Deja din luna iulie am putut vedea stele căzătoare deasupra României, iar în noaptea de 12 spre 13 august se va ajunge la punctul maxim.

Nu uitați atunci să vă puneți câte o dorință pentru fiecare stea căzătoare văzută!

Ce sunt Perseidele

Curentul de meteori Perseide apare în fiecare an în prima jumătate a lunii august pe cerul nopții. Meteorii par a veni din dreptul constelației Perseus, de unde se împrăștie în toate direcțiile.

”Perseidele constau din multe particule mici de praf, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. Pământul, în orbita sa în jurul soarelui, intersectează traiectoria cometei în fiecare an, la jumătatea lunii august, trecând astfel prin norul de particule lăsate de cometă. La intrarea în atmosfera Pământului, particulele încep să ardă și dispar în maxim câteva secunde. Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut să treacă în mod repetat pe lângă Pământ. Nucleul să este de circa 26 kilometri lățime, iar ultima dată când a trecut pe lângă noi a fost în 1992, iar data următoare o vom vedea în 2126” , informeză meteoradar.ro.

Perseidele 2020. Când pot fi observați cel mai bine meteorii

Cel mai bun moment pentru observarea meteorilor este în a doua jumătate a nopții. În zonele des populate, și prin urmare intens luminate, se pot observa între 20 și 50 de Perseide pe oră. Maximul teoretic este de 100 până la 120 de meteori, la jumătatea lunii august, însă doar în zone fără poluare luminoasă.
Pentru a putea observa spectacolul în deplinătatea lui, trebuie să căutați un loc întunecat, fără poluare luminoasă. Cine locuiește în oraș, trebuie să meargă undeva la țară, departe de zonele locuite, ne sfătuiesc meteorologii de la Meteo & Radar. Cel mai bine pot fi observate de la munte, în zone înalte, cu puține păduri.

Perseidele 2020. Prognoza meteo pentru Perseide

Vremea ne va ajuta anul acesta să observăm bine Perseidele din multe zone ale țării, mai ales până la miezul nopții, după care în centru și în sud vor apărea mai mulți nori. Zona cea mai propice pentru observarea meteorilor va fi în Dobrogea, unde există șansele cele mai mici ca cerul să fie acoperit în noaptea de 12 spre 13 august.

Perseidele 2020. Stelele căzătoare și dorințele

Doar simpla observare a meteorilor ne aduce bucurie, însă se spune, că de fiecare dată când vezi o stea căzătoare, poți să îți pui o dorință și aceasta se va îndeplini. Legenda se pare că vine de pe vremea astronomului Ptolemeu, care credea că atunci când o stea cădea, zeii ascultau dorințele oamenilor.

Roiul Perseidelor a început în 17 iulie şi va dura până în 24 august, însă momentul maxim va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august, respectiv 13 spre 14 august.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre