Spovedania în pandemie. Noi reguli transmise de Patriarhia Română

Spovedania în pandemie. Noi reguli transmise de Patriarhia Română
Reguli în premieră privind spovedania credincioșilor, citirea unor rugăciuni în biserică sau pomenile au fost stabilite de Patriarhia Română care a trimis îndrumări către toate unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară.

Pandemia de coronavirus a schimbat, în premieră, modul în care atât credincioșii cât și preoții trebuie să se comporte în biserică, pentru Sfânta Liturghie, dar și pentru spovedanie sau rugăciuni, scrie evz.ro.

Spovedania în pandemie

Ultimele măsuri anunțate de Patriarhia Română anunță că, spre a evita aglomerările de persoane, atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 metri.

De asemenea, oficialii Bisericii Ortodoxe recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis care sunt noile îndrumări bisericești care se aplică din data de 17 iunie 2020, scrie evz.ro.

Noi reguli transmise de Patriarhia Română

Aceste îndrumări fac referire la participarea credincioşilor la sfintele slujbe în interiorul şi în exteriorul lăcaşurilor de cult.

 • Concret, cu referire la accesul credincioşilor în lăcașurile de cult, Sfântul Sinod a stabilit că Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii.
 • Accesul în lăcașele de cult se realizează în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție, adică 4 mp pentru fiecare credincios.
 • Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber, în curtea bisericii.
 • Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.
 • În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
 • Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe.
 • Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
 • Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând.
 • Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

COVID-19. Persoanele în carantină nu pot intra în biserică

 • Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă.
 • Cei aflați în această situație, sunt rugați stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online).
 • Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
 • De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie, tuse, strănut, rinoree.
 • Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.
 • Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane.
 • Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.
 • Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

Recomandarile noastre