Cafeaua: de la „băutura diavolului”, la preferata cardinalilor de la Vatican. Au și o cafenea unde se răsfață cu cele mai bune licori

La Vatican, cafeaua, o băutură cu o istorie fascinantă în Biserica Catolică, este mai mult decât o simplă băutură, reprezintă un ritual. Iar cardinalii au locuri speciale unde își găsesc momente de respiro alături de cea mai bună licoare.
Când cafeaua a intrat în Europa din lumea islamică în Evul Mediu, a fost inițial privită cu suspiciune și numită „băutura diavolului” ca urmare a efectelor sale stimulante. Legenda spune că Papa Clement al VIII-lea (1592–1605) este cel care a schimbat soarta cafelei în Occident. Când consilierii săi au cerut interzicerea băuturii, papa a insistat să o guste.
„Această băutură a diavolului este atât de delicioasă încât ar fi păcat să o lăsăm doar necredincioșilor”, ar fi declarat Suveranul Pontif, și a „botezat” cafeaua pentru uzul catolicilor.
Istoricii nu spun cu exactitate dacă a fost vorba de o binecuvântare metaforică sau un act forma, dar aprobarea Papei a propulsat cafeaua în Europa, devenind un simbol al culturii catolice. Odată cu decizia Papei Clement, cafeaua a fost răspândită în marile orașe europene, inclusiv la Roma.
Cardinalii ca și alți clerici, frecventează cafenele din imediata vecinătate a Vaticanului, în cartierele Borgo și Prati. Aceste localuri sunt apreciate pentru cafeaua de calitate și atmosfera autentică, departe de agitația turistică.
Una dintre cele mai renumite cafenele din zonă este Sciascia Caffè 1919, situată în cartierul Prati, la doar câteva minute de mers pe jos de Muzeele Vaticane.
Fondată în 1919, această cafenea istorică este lăudată pentru espresso-ul său excepțional și atmosfera extraordinară, dar și alte băuturi speciale, precum espresso chocolate, care combină ciocolată neagră cu espresso. Cardinalii apreciază acest loc și au fost văzuți savurând o cafea la bar.
Situată lângă Treptele Spaniole, această cafenea istorică din 1760 rămâne un alt punct de referință pentru elita Romei, inclusiv pentru clericii cărora le place rafinamentul. Lângă Campo Campo de’ Fiori se află Roscioli Caffè Pasticceria, o cafenea renumită pentru metodele artizanale de preparare, folosind boabe de la Torrefazione Giamaica.
Vatican News menționează că, înainte de conclavul din 2025, cardinalii s-au pregătit în Roma, având timp să exploreze orașul, ceea ce include opriri la baruri pentru un „caffè”. Un detaliu interesant este faptul că noul Papă, Leon al XIV-lea obișnuia să ia micul dejun cu preoții din Chiclayo, Peru, iar după rugăciune, savurau o cafea cu „bună dispoziție și bucurie”.
Există și o poveste despre o bucătărie subterană, numită „Cucina Peccatorum”, condusă de o călugăriță mută. În acest loc, se spune că preoții „păcătoși” ar servi mâncare și cafea ca penitență.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook