Pe 17 decembrie 2022, fostul jurnalist BBC Rory Cellan-Jones a anunțat că a primit-o pe Sophie în casa sa, după o călătorie de 72 de ore cu duba din România. Cățelușa, un metis Alsacian maidanez, hoinărise pe străzi multă vreme într-o zonă rurală din țară. Într-un final, a ajuns la o asociație condusă de români, „Friends Indeed”, care se ocupă cu salvarea câinilor fără stăpân.
De acolo, a avut marele noroc de a fi adoptată de cuplul britanic format din Rory Cellan-Jones și profesoara universitară Diane Coyle. Totuși, problemele abia începeau pentru Sophie și stăpânii ei, căci patrupeda era extrem de speriată și traumatizată și refuza să iasă de după canapea.
Sophie a devenit rapid vedetă
Cuplul a făcut un progres major când Sophie a ieșit în sfârșit de după canapea și a început să alerge prin bucătărie. Apoi a început să mănânce bacon și brânză din palma lui Rory și chiar a lăsat-o pe Dianne să o mângâie cu afecțiune. Toată povestea a fost documentată pe internet, iar cățelușa a devenit rapid vedetă, cu sute de mii de vizualizări și apoi milioane.
Imagini surprinse de camerele de supraveghere au arătat cățelușa explorând sufrageria noaptea și un videoclip în care aceasta în cele din urmă pășește în grădină. A fost creat chiar și un hashtag care s-a viralizat rapid: #sophiedinromania. Încet încet, Sophie a prins încredere în stăpâni și a devenit un câine normal.
Pentru a-i trata anxietatea, medicii i-au prescris cățelușei tratamente cu Xanax și Prozac, iar acum este energică și jucăușă, spun stăpânii.
Britanicii critică dur România
Rory Cellan-Jones, stăpânul lui Sophie, a vorbit cu presa despre povestea cățelușei. În cadrul unui material realizat de publicația britanică Daily Mail, România este criticată pentru modul în care a gestionat problema câinilor maidanezi în ultimii zeci de ani.
„O întâlnire întâmplătoare cu un fost coleg i-a pus în legătură cu Friends Indeed, o organizație care lucrează în România, o fostă țară din Blocul Sovietic, plină de câini vagabonzi.
În timpul unei perioade de industrializare din anii 1980, mulți oameni s-au mutat de la țară la orașe, unde apartamentele erau prea mici pentru a păstra câini, așa că mii de câini au fost abandonați pe străzi, unde s-au format haite și s-au înmulțit”, se arată în publicația citată.
Zeci de mii de câini maidanezi români, adoptați în UK
„România nu a reușit niciodată cu adevărat să controleze problema, în afară de eliminările periodice, care au provocat controverse în rândul iubitorilor de câini.
În loc să lase câinii adunați în „adăposturi de eutanasiere” să-și aștepte soarta, a apărut un trafic masiv de adopții internaționale. Peste 67.500 de câini au fost aduși legal în Marea Britanie în 2020, aproape jumătate dintre ei provenind din România”, mai spune textul.
Sophie lansează prima carte
Povestea lui Sophie nu numai că s-a viralizat, ci aceasta își va vedea publicată prima carte despre parcursul ei, „Sophie din România: Un an de iubire și speranță alături de un câine salvat” în luna octombrie.
Cellan-Jones, autorul cărții, nu o duce nici el prea bine, căci suferă de mai mult timp de Parkinson. Fostul jurnalist BBC a declarat că nu ar mai adopta un câine de la distanță, fără să îl vadă întâi personal, căci lupta pe care a dus-o cu maidaneza a fost una grea. Are totuși speranța că atât el, cât și Sophie, vor fi bine și își vor duce zilele liniștiți, atât cât le va fi dat.
Problema maidanezilor din România, încă de actualitateÎn 2013, când fostul președinte Traian Băsescu a promulgat legea eutanasierii câinilor vagabonzi, numai în Capitală erau aproximativ 65.000 de câini maidanezi. Din februarie 2014 până în primăvara lui 2015, ASPA, instituția responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân din București, a strâns în jur de 55.000 de maidanezi, dintre care 30.000 au fost eutanasiați, iar aproape 23.000 adoptați. În ultimii ani însă, numărul maidanezilor a crescut din nou. Factorii precum abandonul, nesterilizarea și migrarea animalelor dintr-un loc în altul au adâncit problema. În 2023, Ana Oroș, o femeie de 43 de ani, a fost atacată și ucisă de câini pe câmpul de lângă Lacul Morii. Nu a fost însă singura tragedie de acest gen. În Capitală, în ultimii 17 ani, alte două persoane au murit după ce au fost atacate de câini: un japonez, în Piața Victoriei, în 2006, și un băiețel de 4 ani, Ionuț Anghel, lângă Lacul Tei, în 2014. Erau anii fără reglementări în ceea ce privește sterilizarea și microciparea câinilor. |
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook