Se știe că femeile din Grecia și Roma antice purtau benzi de pânză sau de piele înfășurate în jurul bustului pentru a menține lucrurile ferm pe loc în timp ce făceau sport. Până de curând majoritatea istoricilor modei credeau că sutienele cu cupe clar definite nu existau înainte de secolul al XX-lea.
Cu toate acestea, Beatrix Nutz, arheolog de la Universitatea din Innsbruck din Austria, a făcut o descoperire revoluționară, dovedind că sutienele, așa cum le cunoaștem și noi azi, existau încă din secolul al XV-lea.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Setul de lenjerie a fost găsit în Austria
Un set de lenjerie vechi de sute de ani, considerat cel mai vechi cunoscut în lume, a fost găsit aruncat între textile, piele, lemn și paie depozitate sub scândurile de la etajul al doilea al Castelului Lenberg din Austria, în timpul unei cercetări arheologice din 2008. Cercetarea castelului situat în Tirolul de Est, Austria, a fost efectuată ca parte a unui amplu proiect de restaurare.
Castelul Lemberg datează din anul 1190, dar a fost extins. Un al doilea „capitol” al existenței lui a fost adăugat de Virgil von Graben în perioada 1480 – 1507.
Un adevărat „seif” din pardoseală a fost umplut cu obiecte neutilizate, pentru izolare, despre care se crede că au fost plasate acolo în timpul reconstrucției din secolului al XV – lea. Ceea ce a fost risipă pentru locuitorii medievali a devenit element important de cercetare pentru arheologii și istoricii de astăzi. Multe dintre obiecte au fost minunat conservate în mediul uscat.
În 2012, Nutz a prezentat o teză despre textilele medievale găsite în castel
Printre descoperiri s-au numărat patru sutiene asemănătoare unor modele moderne. Două dintre acestea erau o combinație între o cămașă scurtă care acoperea decolteul (ca o bustieră) și o bandă decorativă care ar fi ajutat la susținerea bustului. Din păcate sunt fragmentate, cu un singur model în stare bună.
Într-un interviu pentru Ecouterre, Nutz explică sentimentul ei de mirare: „Primul meu gând a fost ceea ce probabil ar fi crezut oricine: „Este imposibil, nu existau lucruri precum sutienele în secolul al XV – lea”.
A treia pieasă de îmbrăcăminte a fost decorată în mod elaborat cu dantelă pe curele și la marginile inferioare ale cupelor. Avea două bretele largi de umăr și, se pare, o bandă pentru spate, forma fiind aproape identică cu cea a sutienelor utilizate astăzi.
Ultimul sutien este similar cu sutienele care erau populare în anii 1950. Are bretele de umăr înguste și două cupe de in cusute împreună. Țesătura se extinde până la partea inferioară a cutiei toracice cu ochiuri pentru a o lega împreună pe laturi, cam ca un corset moale.
Lenjerie veche asemănătoare cu un bikiki modern
Printre articolele de îmbrăcăminte găsite sub podea, cercetătorii au descoperit și niște chiloți. Aveau formă de clepsidră și șnururi de prindere subțiri pe laturi, asemănătoare unui bikini modern care se leagă într-o parte. Fuseseră reparați de trei ori cu petice de in.
Deoarece se credea că femeile nu purtau chiloți până în secolul al XVIII – lea, această descoperire ne-ar putea da o nouă perspectivă asupra înțelegerii modei feminine la capitolul lenjerie. Acest stil s-a dezvoltat la sfârșitul secolului al XIV – lea și începutul secolului al XV – lea, când bărbații au început să poarte chiloți plini (uniți).
Ca și în cazul sutienelor, chiloții ar putea dovedi că unele femei purtau într-adevăr un fel de lenjerie. Cu toate acestea, încă nu este complet clar ce sex avea persoana care a purtat obiectul găsit, dar este rezonabil să presupunem că a fost o femeie.
Așa cum comentează Nutz, s-a considerat istoric că „pantalonii și chiloții erau considerați un simbol al puterii masculine, iar femeile care-i purtau erau soții disputate care încercau să uzurpe autoritatea soților lor sau femei cu moralitate îndoielnică”.
Fynes Moryson (1566 – 1630), un englez care și-a înregistrat experiențele de călătorie prin Europa, el petrecându-și cea mai mare parte a deceniului anilor 1590 călătorind pe continentul european și pe țările estului Mediteranei, a scris că în Italia a întâlnit „curtezane… îmbrăcate ca bărbații, în „garoafe” sau dublete și pantaloni scurți de culoare deschisă”. Între timp, în Olanda, „unele dintre femeile – șefe care nu sunt capabile să suporte frigul extrem… obișnuiesc să poarte pantaloni de in sau mătase”, mai arată acesta.
Dacă vrei să te trezeşti în noapte şi să auzi ţipătul mieilor, casa celebră din Tăcerea Mieilor este scoasă la vânzare
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook