Simona Ionescu / Redactor Șef

Dosar. Cine e Maia Sandu – o femeie de carieră, singură și fără copii. De ce nu s-a căsătorit niciodată liderul de la Chișinău

Dosar. Cine e Maia Sandu – o femeie de carieră, singură și fără copii. De ce nu s-a căsătorit niciodată liderul de la Chișinău
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, ține departe de ochii lumii viața sa personală. Dacă în plan profesional a bifat succes după succes, la capitolul familie nu a performat.

Devenită unul dintre simbolurile înfrângerii Rusiei în spațiul post-sovietic, Maia Sandu, un politician total pro-occidental și cetățean al României, pe deasupra, este singură, relatează scrie cotidianul ”Moskovskii Komsomoleț”.

”Nu a fost căsătorită, nu are copii”. Acesta a fost fraza-cheie folosită în perioada electorală în Republica Moldova, care a condus la numeroase speculații, dar și îndoielnice presupuneri legate de orientarea Maiei Sandu, chiar dacă ea a dezmințit totul, atât cât a putut.

Faptul că nu are copii nu o deranjează prea mult.

”Am adus exemplul altor lideri de stat care nu au copii. Angela Merkel nu are copii, dar, de-a lungul anilor, a demonstrat că familia ei este întreaga Germanie, că se preocupă de copiii și de oamenii din Germania”, a explicat Maia Sandu.

Recent, a dezvăluit cunoscutului blogger moldovean Dorin Galben că și-ar dori să adopte un copil. Potrivit afirmațiilor sale, a încercat deja să facă acest lucru, dar s-a dovedit destul de dificil. De când a devenit președinte, lucrurile sunt mai complicate.

„Prințul ei” se lasă așteptat

În mai multe interviuri, liderul de la Chișinău a povestit că a fost îndrăgostită de multe ori, dar că nu a găsit bărbatul visurilor sale. Chiar ea a recunoscut că sunt puțini bărbați dispuși să suporte lângă ei o femeie de carieră, așa cum este ea.

Cariera, cuvântul după care s-a ghidat în viață

Se pare că acesta este cuvântul după care ea și-a ghidat întreaga viață. Realizările profesionale au fost mai presus de orice.

Încă de mică, Maia a știut ce vrea. A fost o elevă eminentă, cuminte, politicoasă și a crescut înconjurată de o familie numeroasă.

”Am o familie mare. Tatăl meu s-a născut într-o familie unde au fost șapte copii, iar în familia mamei au fost șase copii; unchii și mătușile mele au, la rândul lor, câte doi-trei copii. Am mulți veri, cu care vorbesc des”, povestea Maia Sadu în ajunul alegerilor.
În total, Sandu are în jur de 46 de veri și verișoare. Prin urmare, nu poate fi definită drept ”o lupoaică singuratică”, arată sursa citată.

A studiat în SUA, unde avea o carieră excelentă, dar a decis să se întoarcă acasă pentru că nu-și vedea rudele prea des. Și nu a suportat să stea departe de ei.

Tatăl, cea mai importanță persoană

Cea mai importantă persoană din viața Maiei Sandu este tatăl, fost medic veterinar, pe care îl amintește mereu.

”De la el am învățat ce înseamnă dreptatea. A fost foarte muncitor. Pleca la serviciu înainte ca eu să mă trezesc și se întorcea seara târziu, când eu dormeam deja. A știut să lase toate problemele și necazurile în afara familiei, pentru ca, în casă, să domine doar binele”, spunea Maia Sandu.

Familia Maiei Sandu trăiește în satul Risipeni, nu departe de granița cu România. Vecinii și-o amintesc pe Maia ca pe o fetiță sârguincioasă, liniștită, care mergea cu gâștele pe o pajiște din apropiere, căreia îi plăcea să citească și care nu era deloc obraznică. Mama ei era profesor la școala locală și nu o putea dezamăgi – Maia învăța foarte bine.

Părinții i-au decis meseria

La îndemnul părinților, Maia Sandu a ales să devină economist. După absolvirea Academiei de Studii Economie din Chișinău, Maia a fost trimisă să lucreze la Ministerul Economiei. Acolo și-a manifestat pentru prima dată caracterul: când angajații au fost criticați pentru performanțele slabe, ea a declarat că, personal, nu are ce să-și reproșeze, pentru că a muncit foarte bine.


La scurt timp a ajuns la reprezentanța Moldovei de la Banca Mondială, iar de aici au urmat: Harvard, angajat al Băncii Mondiale, revenirea în patrie, în 2012, funcția de ministru al Educației și începutul carierei politice în rol de lider al unui partid de dreapta.

Comparată cu Iulia Timoșenko, dar departe de ea

Uneori, Sandu este comparată cu politicianul ucrainean Iulia Timoșenko, însă analiștii spun că cele două nu au în comun decât pasiunea pentru politică.

Deși Sandu este numită ”femeia de fier”, până la duritatea Iuliei Timoșenko este departe. În plus, Timoșenko a știut mereu să împletească bătăliile politice cu farmecul și inventivitatea feminine.
Din acest punct de vedere, Sandu seamănă mai degrabă cu o femeie-politician europeană.

Despre Maia Sandu se spune că nu pune preț pe imaginea sa, adoptând un stil tradițional, cu un machiaj discret, costume sobre cu fustă sau pantaloni. Singurul element de diversificare a garderobei este gama de culori.
În momentele festive, alege să se joace cu nunațele. Locul sacoului gri sau bej este luat de unul roz sau violet. Îi plac, de asemenea, eșarfele. În ceea ce privește saloanele de cosmetică, ea însăși a spus, cât se poate de sincer:

”Nu înțeleg de unde bani ca o femeie să-și poată permite să meargă săptămânal la salon”.

Totodată, adversarii Maiei spun că atunci când pleacă peste hotare, Maia Sandu este de nerecunoscut. Preferă hotelurile scumpe și ia masa în cele mai bune restaurante, titrează presa de peste Prut. În Moldova, pe vremea când era ministru al Educației, a asigurat că nu merge la cantina Guvernului pentru că nu-i convine mâncarea de acolo. Ea mănânca numai ce-i aducea mătușa, de la țară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre