Simona Ionescu / Redactor Șef

Elena Merișoreanu, amintiri despre Paștele copilăriei. „Mergeam la biserică în rochițe cu buline, ciorapi cu ciucurași și pantofi cu baretă”

Elena Merișoreanu, amintiri despre Paștele copilăriei. „Mergeam la biserică în rochițe cu buline, ciorapi cu ciucurași și pantofi cu baretă”
Învierea Domnului aduce în fiecare an în sufletul Elenei Merișoreanu o pace dulce. Nu poate uita biserica din copilărie, cămașa din finet pregătită de mama pentru noaptea sfântă, ouăle atârnate în pomii proaspăt văruiți și mirosul cozonacilor mamei. Nimic nu se compară cu Paștele copilăriei...

În Paroșeni, satul idilic aproape de Sarmisegetuza, locul unde a crescut Elena Merișoreanu, fără electricitate sau radio în case, Învierea Domnului se simțea prin toți porii. Doamna cântecului popular românesc și-a amintit cu drag de acele momente încărcate de emoții și obiceiuri care i-au marcat viața.

În familia Elenei Merișoreanu sărbătorile aduceau acea pace pe care rareori o întâlnești în viață. Toată lumea aștepta cu sufletul curat venirea minunată a luminii sfinte, primind încredințarea că Hristos a Înviat. Pregătirile pentru Paște erau făcute așa cum scrie la carte.

Casa se curăța și se primenea, ouăle se vopseau în dresuri și se decorau cu frunze de leuștean, se pregăteau cele mai bune preparate, care se puneau în coș și se duceau la biserică și abia după ce erau sfințite se consumau. O bucurie pură, în ciuda neajunsurilor.

„Când mă duc acasă, nu mai e un murmur de copil, doar un bătrân ici, colo”

„Paștele în Paroșeni, Hunedoara, lângă părinți, soră, nu se uită. Toate ulițele pline cu copii îmbrăcați în haine noi. Pentru că așa era datina, ca în noaptea de Înviere să fie totul nou. Mama ne făcea din finet cămășuțe de noapte frumoase, iar a doua zi ne punea rochițe cu buline, ciorapi albi cu ciucurași lucrați de mână, făcuți din dantelă și pantofiori cu baretă și fundițe în păr.

Toți veneau la biserică cu ouă, caș dulce, pâine la cuptor și tot felul de bunătăți. După ce ne împărtășeam, ne puneam la masă și eram foarte fericiți”, ne-a povestit Elena Merișoreanu, emoționată. Din păcate, satul idilic a rămas doar în suflet, pentru că, spune artista, „când mă duc acasă, nu mai e un murmur de copil, doar un bătrân ici, colo, care-și așteaptă băiatul sau fata care nu mai vine”.

Elena Merișoreanu: „În copilăria mea toată lumea avea ce mânca”

Exclusiv. Elena Merișoreanu, amintiri sfinte despre Paștele copilăriei. „Mergeam la biserică în rochițe cu buline, ciorapi cu ciucurași și pantofi cu baretă”
Elena Merișoreanu, amintiri despre Paștele din satul copilăriei

Deși nimeni nu era bogat în satul copilăriei Elenei Merișoreanu, vedeta spune că la toată lumea mesele erau bogate.

„Toți aveau mesele pline, acum lumea pare mult mai săracă de Paște. Aveau țuică, vin din gospodărie, iar în pomii proaspăt văruiți cu alb erau atârnate ouă puse în ciorapi”, și-a amintit cântăreața. Înainte de masa sfântă, copiii păstrau un ritual vechi, din bătrâni, pentru noroc și sănătate.

„Nu mâncam până să nu ne spălăm cu apa cu ou roșu pe față, ca să fim roșii în obraji tot anul. Veneau băieții cu parfum și ne parfumau. Ne furau batistele făcute de părinți și le dădeau cu parfum. Nepoților mei nu le vine să creadă așa ceva”, s-a destăinuit Elena Merișoreanu.

„Să ne gândim la copiii care se culcă cu burta goală”

Vedeta așteaptă cu nerăbdare masa de sărbătoare, unde se va aduna toată familia și vor ciocni un ou roșu. Va veni și iepurașul, pentru că bunica are grijă să le facă nepoților toate poftele.

„Celui mic i-am cumpărat mașinuțe, celor mari le dau bani. Doar nepotul meu cel mare va lipsi, pentru că e la Los Angeles. Acolo nu are Paște, toți muncesc. Nici America nu mai e ce a fost odată, eu am fost de 25 de ori acolo”, a mai spus artista.

De Învierea Domnului, Elena Merișoreanu are și un mesaj pentru toți românii: „Să iertăm și să ne uităm și la alte suflete. Să ne gândim și la copiii care se culcă cu burta goală și la cei care nu au ce pune pe masă”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *