Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Cine sunt antrenorii Larisei Iordache, cea mai medaliată gimnastă din România în istoria Campionatelor Europene

Exclusiv. Cine sunt antrenorii Larisei Iordache, cea mai medaliată gimnastă din România în istoria Campionatelor Europene
Suntem din nou fericiți. Gimnastica românească a cunoscut din nou succesul și aprecierea internațională. Larisa Iordache ne-a adus medalii de aur și argint și nu a fost singura gimnastă premiată la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Feminină Junioare și Senioare, de la Mersin, Turcia, desfășurate în perioada 17-20 decembrie 2020. Dar puțini vorbesc despre antrenorii care au pregătit fetele.

Este o revenire spectaculoasă și o performanță excelentă a Larisei Iordache la competiții, alături de antrenorii săi, soții Cristian și Lăcrămioara (Loulou) Moldovan: două medalii de aur, la bârnă și la sol, două de argint, cu echipa la individual compus echipe și la sărituri și locul al 4-lea la paralele. Cu aceste distincții, ea a devenit cea mai medaliată gimnastă din România în istoria Campionatelor Europene. Are acum 16 medalii, depășind-o pe Cătălina Ponor, care a avut 13 medalii europene.

Clasamentul final se prezintă așa:

Rezultate sărituri

  1. Zsofia Kovacs (Ungaria)14,050 (14,350, 13,750)
  2. Larisa Iordache (România) 13,875 (14,200, 13,550)
  3. Anastasiia Motak (Ucraina) 13,850  (14,250, 13,450)

Rezultate bârnă

  1. Larisa Iordache (România) 14,000
  2. Silviana Sfiringu (România) 13,800
  3. Anastasiia Motak (Ucraina) 13,100

Rezultate sol

  1. Larisa Iordache (România) 13,450
  2. Goksu Sanli (Turcia) 13,100
  3. Lihie Raz (Israel) 12,750

Antrenori și gimnastă, o echipă de aur

La Mersin, Larisa Iordache, acum în vârstă de 24 de ani, a demonstrat că mai are ceva de spus în gimanstică, mai ales că revenea într-o mare competiție, la Europene, după o pauză de trei ani. Alături de antrenorii ei care au pregătit-o din vremea când evolua la juniori, Cristian și Lăcrămioara Moldovan, Larisa a impresionat la Campionatul European și și-a adjudecat „un snop” de medalii.

Foto: Larisa Iordache și antrenorul Cristian Moldovan, la Campionatul European din Turcia, 17-19 decembrie 20202

Tot alături de acești antrenori, Larisa Iordache a participat în 2014 la Mondialul din Nanning, China. A fost anul în care Mariana Bitang și Octavian Bellu au predat ștafeta de antrenori ai echipei naționale de gimnastică unei alte echipe de tehnicieni din care făceau parte și soții Moldovan, foști antrenori la naționala de juniori. Alături de ei era antrenorul Lucian Sandu.

Lăcrămioara Moldovan era și este și antrenor principal la CS Dinamo, iar în ultimii 10 ani a pregătit gimnaste de perspectivă precum Larisa Iordache și Diana Bulimar. Cristian Moldovan, ca și soția lui, a practicat gimnastica aerobică, reușind să câștige trei titluri mondiale și unul european în proba de trio.

Această familie de gimnaști nu-mi sunt străini, fiindcă în anii 1999 şi 2000 i-am urmărit fascinată la tv şi pe internet când au participat la Campionatul European de Aerobic de la Birmingham, făcând un adevărat show ce le-a adus aurul. Cristian Moldovan şi-a adjudecat titlul de campion mondial.

Din februarie 2007, soţii Moldovan au devenit antrenori de gimnastică la Centrul Naţional Olimpic de pregătire al junioarelor de la Oneşti (Lotul Naţional de Junioare), apoi au trecut la Centrul din Deva, iar între octombrie 2010 şi februarie 2011 au făcut parte din colectivul tehnic al Lotului Naţional Olimpic de la Izvorani.

Fetiţa antrenorilor a crescut în sala de gimnastică

Fetiţa antrenorilor Cristian şi Lăcrămioara Moldovan, Teodora, a fost tot timpul printre gimnaste. În primii ani ai copilăriei aproape că se antrena cot la cot cu micuțele sportive. La vârsta de 8 ani, când i-am luat prima dată un interviu tatălui-antrenor (anul 2012), Teodora avea alură și vocabular de gimnastă.

Tatăl era extraordinar de mândru: „Fetiţa noastră a crescut practic în sala de gimnastică. Fiind amândoi implicaţi în acest domeniu, o luam cu noi la sală cât timp am antrenat la CS Dinamo. Acum, Teodora e la şcoala cu program sportiv CNS Cetate Deva, în clasa I şi a intrat în ritmul normal al unei gimnaste începătoare. Noi sperăm să-i placă în continuare şi să aibă tăria să practice acest sport. Calităţi, da, ar trebui sa aibă – măcar genetic – de la doi foşti sportivi de performanţă”.

Și totuși, Teodora Moldovan, acum în vârstă de 16 ani, nu a rămas în gimnastică. Dar sportul nu l-a abandonat niciodată. A făcut câțiva ani de înot și s-a bucurat de medalii, dar apoi a descoperit scrima și evoluează și acum pe planșetă, cu frumoase rezultate.

Vă amintiți de Bosquito? Radu Almășan, visul fetelor din 2000, ce a fost și ce face azi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre