Simona Ionescu / Redactor Șef

Fiica hipsteriță a președintelui afgan fugar, viața de prințesă în New York

Fiica hipsteriță a președintelui afgan fugar, viața de prințesă în New York
Zilele acestea întreaga lume e cu ochii pe situația dramatică din Afganistan, unde talibanii au preluat puterea, iar președintele ales a demonstrat cât preț a pus pe valorile democratice. El a fugit din țară, în Dubai, și se spune că ar fi cărat cu el 169 milioane de dolari în numerar.

În timp ce talibanii împușcă oameni pe străzile din Kabul, fiica hipsteriță a președintelui afgan fugar duce o viața de prințesă în New York. Mariam Ghani, în vârstă de 42 de ani, a fost fotografiată în timpul unei plimbări pe îndelete cu un prieten, la scurt timp după ce după ce tatăl ei a primit azil în Dubai din „motive umanitare”. Fostul președinte a fugit din Afganistan într-un elicopter care ar fi fost umplut cu 169 milioane de dolari în numerar.

Mariam locuiește de ani buni în New York. Ea trăiește într-un penthouse de lux din cartierul Clinton Hill din Brooklyn, a relatat New York Post, citat de Daily Mail. Ea este artist vizual și cineast. Mariam Ghani s-a născut și a crescut în America. Ea practică un stil de viață boem mult diferit de cel al femeilor din Afganistan.

Mariam Ghani: „Sunt un clișeu din Brooklyn”

Când a fost intervievată în 2015, New York Times a descris mansarda ei ca pe o „hartă a identității sale multiculturale”. Cu rafturi din podea până în tavan pline cu cărți, perne brodate realizate de un colectiv din Alep, Siria. Și un covor din Turkmenistan primit de la tatăl ei.  Frigiderul ei era decorat cu magneți care susțineau mesaje motivaționale. „Sunt un clișeu din Brooklyn”, a spus ea în acel moment, comentând modul ei de viață.

Mariam Ghani a refuzat acum să vorbească cu reporterii despre preluarea Afganistanului. Dar îi încurajează pe americani să pledeze pentru afganii a căror viață continuă să fie afectată de insurgența talibanilor în țară. „Instituțiile de artă pot pleda în mod public. Pentru ca lucrătorii culturali să fie recunoscuți „cu risc urgent în cadrul unui regim taliban”, a declarat Ghani.  Ea a îndemnat, de asemenea, fundațiile, instituțiile de artă și facilitățile academice să sponsorizeze migrația artiștilor cu risc, a jurnaliștilor și a activiștilor.

Fiica hipsteriță a președintelui afgan fugar nu se expune pe internet

Mariam Ghani s-a născut în Brooklyn, a crescut în suburbia Maryland. Ea și-a petrecut viața de adult construind o carieră de artist și profesor. Nu și-a pus niciodată vreun portret pe rețelele sociale. Lucrările sale au fost prezentate în muzee din întreaga lume. Inclusiv la Tate Modern din Londra, la Guggenheim și MOMA din New York.

Fiica președintelui afgan fugar a studiat la Universitatea din New York și la Școala de Arte Vizuale din Manhattan. Practic, Ghani a crescut în exil și nu a putut călători în Afganistan până în 2002, când avea 24 de ani, potrivit biografiei sale de la Guggenheim.  Cu toate acestea, arta ei a fost adesea inspirată de patria familiei sale și de educația ei multiculturală, scriu jurnaliștii de la Daily mail.

Ea a predat cursuri în Kabul și a angajat femei care să lucreze la proiectele sale și să servească drept asistente de cercetare. „Drepturile femeilor nu pot fi detașate de drepturile omului, de justiția economică și de inechitățile structurale”, spunea, atunci, fiica președintelui afgan fugar. Acum, pe măsură ce talibanii au prleuat conducerea Afganistanului, femeile spun că se tem de ceea ce urmează să vină.

Președintele fugar neagă că ar fi luat așa mulți bani cu el

Tatăl ei, care a început să lucreze pentru guvernul afgan în 2002, a fugit recent din Afganistan în secret, în timp ce talibanii au cucerit capitala Kabul. Ashraf a negat miercuri că ar fi luat cu el sume mari de bani în timp ce pleca din palatul prezidențial. El a spus că acuzațiile cum că ar fi plecat cu 169 milioane de dolari în numerar sunt „nefondate” și „minciuni”. El a primit azil la Dubai din „motive umanitare”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mariam Ghani (@mostlywindows)

Reporterii de la New York Post ai încercat sa i pună lui Ghani acasă la Brooklyn, câteva întrebări. Au cerut comentarii cu privire la situația în curs de desfășurare. Ea a refuzat să le răspundă la întrebări. Rămân de amintit doar declarațiile ei mai vechi, din interviul din New York Times din 2015. Acolo Ghani este descrisă ca „feministă, arhivistă și activistă”.

Una dintre cele mai recente lucrări ale sale, un film documentar intitulat „Ce am lăsat neterminat”. Acesta a explorat cinci filme afgane care au fost începute și abandonate în timpul erei comuniste prin care a trecut Afganistanul în epoca ocupației sovietice. Documentarul rulează în prezent în anumite cinematografe.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre