Simona Ionescu / Redactor Șef

Fiica lui Dem Rădulescu păstrează numele tatălui pe scenele de teatru. „Lecția cea mai importantă învățată de la tata este una simplă”

Fiica lui Dem Rădulescu păstrează numele tatălui pe scenele de teatru. „Lecția cea mai importantă învățată de la tata este una simplă”
Nu a apucat să o vadă cum îi duce mai departe moștenirea, dar, din ceruri, se bucură cu siguranță. Irina Rădulescu, fiica lui Dem Rădulescu și a actriței Adriana Șchiopu este ea însăși una din cele mai îndrăgite actrițe din România.

Fiica actorilor Dem Rădulescu şi Adriana Şchiopu, are 35 de ani şi este actriţă la Teatrul Mic din București, din 2008. Toți cei care cunosc familia spun că a moştenit frumuseţea mamei şi ochii ei albaştri, dar și talentul acesteia și al tatălui său.

Cu doi părinți actori, Irina Rădulescu a copilărit în teatru, printre mari actori, iar actriţa Gina Patrichi i-a fost naşă de botez. Tatăl ei avea 55 de ani când și-a ținut copila în brațe, prima dată. Când aceasta a devenit adolescentă, la 14 ani, a rămas orfană de tată. Dar cu așa părinți, traseul vieții Irinei a fost, cumva, predestinat.

„A venit destul de firesc. Deşi de-a lungul timpului am vrut să fac mai multe lucruri, având diverse pasiuni. Dar, am simţit-o ca pe o întoarcere acasă în momentul în care am decis asta. Am spus «Da»! Fiind într-un liceu teoretic, se vorbea ce e bine să faci în epoca asta. Şi atunci m-au bătut mai multe gânduri, dar în momentul în care mi-am pus problema serios, a fost ca o întoarcere acasă’, a povestit Irina într-un interviu.

Irina Rădulescu e actriță de teatru și film

Prima apariţie pe scenă a fost la vârsta de opt ani, în rolul Astinax din „Sfârşitul Troiei” de Walter Jens, în regia lui Vlad Mugur (1994). Din 2008, joacă pe scena Teatrului Mic, cu doi ani înainte să își încheie studiile la UNATC.

Rolurile în care a apărut au fost Miranda (în „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu, 2008), Hermia (în „Visul unei nopţi de vară”, după William Shakespeare, regia Gelu Colceag, 2011), Celia (în „Volpone”, după Ben Jonson, regia Vlad Cristache, 2013), Nina (în „…ESCU” de Tudor Muşatescu, regia şi versiunea scenică Doru Ana, 2018), potrivit site-ului www.teatrulmic.ro.

Cariera de actriță a purtat-o pe fiica lui Dem Rădulescu și în lumea filmului. Ea a debutat în „Urma”, în regia lui Dorian Boguță, care a intrat în cinematografe în 2020. Irina Rădulescu este Ana, personajul feminin central din „Urma”, un policier cu accente de thriller despre secretele pe care le ascund cei de lângă noi.

Ce a învățat actrița de la tatăl său, Dem Rădulescu

Irina Rădulescu păstrează și acum vie imaginea tatălui ei. Chiar dacă și-a pierdut părintele în urmă cu 21 de ani, își amintește  marile lecții de viață pe care le-a învățat de la  marele Dem Rădulescu. „Lecția cea mai importantă și cea esențială învățată de la tata este una simplă – pentru că în sticlele mici se găsesc esențele tari – să caut întotdeauna simplitatea și adevărul”, a mărturisit actrița.

Ea a adăugat: „De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate; și de la mama la fel. Sunt oameni care m-au bucurat. E ușor să-ți amărăști sufletul, dar e bine să-ți cultivi această capacitate de a te bucura de lucrurile mici”, într-un interviu acordat publicației Recorder. Irina avea un ritual cu tatăl său şi în fiecare zi mergeau mult pe jos, prin parcuri.

Actrița își amintește că, în vara anului 2000, an în care și-a pierdut tatăl, i-a spus mamei în trecere că se gândește să devină actriță.  „Mama a apucat să îi spună lui. Atunci, cu câteva zile înainte să moară, mi-a dat câteva sfaturi. Discuţia a fost… el a vorbit foarte mult. Mi-a spus: Întotdeauna să cauţi adevărul şi simplitatea. Să nu cauţi să fii într-un fel anume, să cauţi adevărul”, a povestit Irina Rădulescu într-un interviu pentru Fifistie.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre