Simona Ionescu / Redactor Șef

Fotbalistul ofertat de Mourinho și Abramovich a ajuns boschetar. Alcoolul i-a distrus viața

Fotbalistul ofertat de Mourinho și Abramovich a ajuns boschetar. Alcoolul i-a distrus viața
34 de goluri în 141 de meciuri a marcat Dawid Janczyk în cariera profesionistă. Mourinho l-a vrut în echipa sa, dar nu a avfut cu cine. Fotbalistul a preferat să bea și a ajuns pe străzi.

Vedeta fotbalului polonez, Dawid Janczyk, care, în tinerețe era considerat un talent mai mare decât Lewandowski, a ajuns  de nerecunoscut. La 34 de ani e un alcoolic notoriu și trăiește pe străzi, în rând cu boschetarii. Totul  a fost declanșat de un transfer ratat. Jurnalistul spaniol Diego Garcia Argota a scris despre problemele jucătorului de 34 de ani, cu detalii din autobiografia acestuia, arată GSP.ro.

„Copilul minune” al fotbalului polonez, Dawid Janczyk a dat probe la Chelsea în 2005. Avea atunci  17 ani, și l-a vrăjit pe Jose Mourinho. Wenger l-a sunat personal pentru a-l chema pe Highbury. L-a invitat să facă un tur și să-l cunoască. La fel și reprezentanții lui Sporting.

Moartea papei l-a făcut să rămână în țară

„Chelsea mi-a oferit un contract, dar în Polonia s-a petrecut ceva care a paralizat întreaga țară: a murit Papa Ioan Paul al II-lea. A fost o tragedie, eu eram foarte credincios. La 17 ani m-am simțit extrem de singur și prea tânăr”, își amintește Janczyk.

Abramovich i-a dat inclusiv biletele de avion pentru a reveni în 15 zile și a semna, dar Janczyk a ales Legia Varșovia. Acolo a jucat alături de Lewandowski și era considerat mai bun decât el. „Janczyk e cel mai mare talent pe care l-am avut în istoria acestui club”, a spus legenda Legiei, Lucjan Brychczy.

La la Mondialul U20 din Canada, din 2007, Dawid Janczyk a impresionat, reușind 3 goluri în 4 meciuri. A intrat în „11”-le ideal al turneului și a înscris în poarta Argentinei lui „Kun” Aguero.

Rușii i-au distrus viața

Din nou, ofertele din partea marilor cluburi au venit peste el. mai întâi Chelsea, apoi Liverpool și Atletico, dar Legia nu a acceptat ofertele, din cauza banilor. Atacantul a plecat până la urmă la ȚSKA Moscova.

„În Rusia, Dawid ar fi câștigat dublul salariului unui fotbalist din Bundesliga. Ne-au dat mulți bani pentru a realiza transferul, pentru că le era teamă să nu-l sufle altă echipă”, povestea agentul lui Janczyk, pentru sursa citată. Dar era un puști. Acest transfer i-a distrus viața și cariera. La Moscova, unde îi avea drept concurenți pe Wagner Love și Jo Alves, a început să bea. Avea mai puțin de 20 de ani. De acolo totul s-a depreciat.

„Nu voiam să merg în Rusia, preferam Spania. Aveam oferte de la Betis, Sevilla, Atletico, dar Legia a decis să mă trimită la ȚSKA. Am început să beau. Nu-mi plăcea și nu mă distram, dar eram singur și beam nonstop”, a scris Janczyk în autobiografia sa.

„La ȚSKA am început să beau”

În anul următor, 2008, a debutat pentru naționala Poloniei, echipă în care a jucat de cinci ori.  A mers împrumut la Lokeren, unde a marcat 14 goluri în 31 de meciuri, s-a luptat pentru titlul de golgeter cu Lukaku. Dar era deja alcoolic și asta îi afecta teribil nu numai jocul pe teren ci și relația cu antrenorii.

„Dacă aș putea schimba ceva, nu aș mai merge la ȚSKA. Acolo am început să beau și mi-am distrus viața. Îmi cumpăram vodcă și beam în casă, în pijama. Dacă nu aș fi mers în Rusia, în loc să povestesc acum cum beam, poate povesteam cum câștigam Europa League”, spune, tardiv, fotbalistul în cartea sa.

Ajunsese așa de alcoolic încât ȚSKA, deși nu expirase contractul cu el, și banii erau plătiți, a preferat să-l lase să își caute altă formație, nemaiprimindu-l pe teren, între 2011 și 2013. A dat probe în Qatar și s-a antrenat cu echipa secundă a Legiei, dar fără succes.

Comă alcoolică și crize de furie

A încercat să se salveze internându-se  într-o clinică de dezalcoolizare. Dar acolo a băut pe ascuns. Și a băut așa mult, încât a ajuns în comă alcoolică.  În timpul episodului, medicii l-au resuscitat de cinci ori. Iar când și-a revenit a făcut o criză de nervi, urlând în rusă, poloneză și engleză, în timp ce a spart mobila și a rupt perdelele salonului. „Medicii mi-au spus că n-au mai văzut așa ceva”, rememorează Janczyk.

În 2016, la 29 de ani, a revenit în Polonia, în liga secundă, la Sandecja Nowy Sacz. Spunea că nu mai bea, pentru prima dată în 7 ani. Avea 29 de ani. A jucat 8 meciuri, chiar dacă forma sa fizică nu era ideală. Apoi a recidivat. Timp de doi ani a făcut terapie pentru dependența de alcool și a început să-și scrie biografia „Confesiunea mea” făcea parte din terapie. Dar terapia nu a avut succes. În prezent e singur, continuă să bea.

Dawid Janczyk recunoaște că e dependent de alcool

În 2019 a fost pozat incoerent de beat, sprijinit de vitrina unui magazin, în timp ce o femeie încerca să-l ajute să se încalțe. Ulterior, într-o emisiune TV, a povestit cum a ajuns în acest punct.

„Am probleme în a păstra legătura cu soția și copiii mei. Locuiesc cu părinții, trebuie să-mi schimb domiciliul, dar nu am voie să intru în casa mea din Varșovia, din cauza unor probleme cu soția, pe care încă o iubesc foarte mult. A chemat poliția.

N-am putut să merg nici la ziua fiicei mele, nu m-a lăsat să intru, deși eram treaz. A sunat la poliție, care mi-a permis totuși să-mi văd copilul, după 6 luni. Nici măcar nu mai am cheile apartamentului cumpărat de mine. Nu am unde să dorm, de-asta am fost pozat pe străzi. Nu ar făcut nimeni așa o poză dacă aveam casa mea. Ce să fac?

Acum nu mai beau în fiecare zi, sunt dependent, dar nu beau zilnic. Singura mea terapie este fotbalul și nimic mai mult”. Dawid Janczyk are 34 de ani. În mai puțin de patru ani a fost dat afară de la 12 echipe din cauza băuturii. Din februarie joacă la Górnik 09 Mysłowice, în liga regională.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre