Simona Ionescu / Redactor Șef

Omul care a construit 40 de castele în jurul unui mic oraș german

Omul care a construit 40 de castele în jurul unui mic oraș german
Gerbstedt este un orășel liniștit din landul Saxonia-Anhalt din Germania, la o oră de mers cu mașina de Leipzig. Castelele în miniatură construite în mod elaborat, pline de ferestre mici, arbuști și locuitori în ținute istorice, vă întâmpină în diferite locuri din oraș.

Omul care a construit 40 de castele în jurul unui mic oraș german. În Gerbstedt se află castele în miniatură peste tot. În afara supermarketului, în fața bisericii, pe peluzele din fața oamenilor. Este un fel de muzeu în aer liber care se întinde pe întreaga zonă.

A construit primul său castel după terminarea războiului

Omul care a construit 40 de castele în jurul unui mic oraș german. Günther Beinert a construit primul său castel în 1949, după terminarea războiului. El este creatorul de 87 de ani al acestor lucrări în miniatură.

Acesta descrie ruperea unui perete la vechea casă a părinților săi, reasamblarea materialelor cu un amestec de cenușă și nisip și construirea unui mic castel din imaginație: „Asta a fost prima mea lucrare”.

Născut în Gerbstedt în 1933, Beinert este zidar. El a început să construiască castele în miniatură în timpul liber, adunând în cele din urmă atât de multe încât a rămas fără spațiu de depozitare în atelierul său. A urmat un apel către municipalitate, pentru a întreba dacă există spațiu pentru instalarea creațiilor sale afară.

 „Și așa a început totul”, spune el. 

40 de castele în miniatură împodobesc Gerbstedt

Astăzi, 40 de castele în miniatură împodobesc Gerbstedt. Împreună cu acestea, Beinert a adus la viață replici de cavaleri și o serie de trenuri care ocupă locul de acum dispărutei gări.

„A fost o pasiune pe care am vrut să o urmăresc profesional. Și de aceea am devenit zidar. Prin asta m-am implicat mai mult în meșteșugul meu”, povestește Beinert.

El a vizitat câteva castele de-a lungul timpului, dar întotdeauna zidăria l-a interesat, remarcând „construcția, modul în care acești lucrători manuali au construit totul cu grijă”.

Pasiunea destul de inofensivă a lui Beinert l-a provocat ocazional în necazuri cu autoritățile, deoarece miniaturile sale au reprezentat predominant castelele Germaniei de Vest. 

„Am fost distrus pentru că am plasat steaguri negre, roșii și aurii pe aceste castele fără emblemă”, își amintește el, referindu-se la emblema națională a Germaniei de Est, care o distinge de drapelul Germaniei de Vest (și a Germaniei după reunificare).

Secrete antice de îngrijirea a pielii care funcționează și astăzi. Cum își întreținea Cleopatra pielea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre