Simona Ionescu / Redactor Șef

Povești despre Moș Crăciun, de spus copiilor cuminți

Povești despre Moș Crăciun, de spus copiilor cuminți
O noapte magică la care visează toți copiii lumii. Moș Crăciun împarte cadouri copiilor cuminți. Cine este bătrânelul face fericiți copiii?

În mod miraculos, Moș Crăciun face ocolul Pămânului într-o singură noapte din an și împarte cadouri copiilor cuminți. Zboară într-o caleașcă fermecată, trasă de reni. ”Ho, ho, ho!”, strigă bucuros bătrânelul. Povești despre Moș Crăciun.

Povești despre Moș Crăciun

La Polul Nord, în Laponia (Finlanda), chiar există casa lui Moș Crăciun. În localitatea Rovaniemi moșul poate fi vizitat, mai puțin în acest an, când ne-a lovit pandemia.

Foarte multă lume crede că Moş Crăciun locuieşte în Laponia, unde, împreună cu spiriduşii săi, confecţionează jucării pe care le dăruieşte în noaptea de Ajun copiilor care au fost cuminţi. Totuşi, există tot felul de legende cu privire la modul cum ajung acesta cadouri sub bradul de Crăciun.

Crăciuneasa ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască

Una din legende spune că Fecioara Maria era pe cale să-l nască pe Iisus Hristos, astfel că i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, acesta a refuzat-o, însă a îndrumat-o să meargă la Moş Crăciun, fratele său mai mic şi mai bogat.

Fecioara Maria a mers acasă la Moş Crăciun, unde Crăciuneasa a primit-o, însă a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece soţul ei era rău şi necredincios.

Crăciuneasa ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, însă când a aflat, Moş Crăciun s-ar fi înfuriat şi i-ar fi tăiat mâinile soţiei sale, drept pedeapsă. Fecioara Maria ar fi vindecat-o ca prin minune pe Crăciuneasă, reuşind să-i lipească mâinie la loc.

Când a văzut asta, Crăciun ar fi devenit „primul creştin”, cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale.

A doua zi, acesta chiar şi-ar fi împărţit averea copiilor sărmani, iar de atunci, în fiecare an, în Ajunul Naşterii Domnului, Moş Crăciun merge cu sania trasă de reni la copiii cuminţi şi ascultători pentru a le duce daruri.

Legenda moşului sărman

O altă legend spune că în urmă cu mult timp a existat Moş Crăciun, care era un bătrân ce făcea jucării. Acestuia îi plăcea foarte mult să confecţioneze jucării, astfel că se ocupa întreg anul cu acest lucru, iar pe 25 decembrie, produsele obţinute le vindea la preţ mic într-un târg.

Într-o zi de Crăciun, când se întorcea acasă de la târg, Moş Crăciun a văzut pe o geam trei copii care nu au primit nici un cadou.

Văzându-i atât de trişti pe micuţi, bătrânul dorea să le ofere o jucărie, însă nu mai avea nici una, deoarece le-a vândut pe toate. Cum dorinţa sa era atât de mare, pe fundul sacului a mai apărut o jucărie pe care le-a oferit-o celor trei copii, făcându-le o bucurie foarte mare.

Din acel moment, el a vrut să poată să facă jucării pentru toţii copiii, mai ales pentru cei mai săraci. În faţa sa şi-a făcut apariţia o căprioară rănită, pe care bătrânul a îngrijit-o. În semn de mulţumire, aceasta a reuşit să facă să apară renii şi sania. Hainele vechi ale bătrânului s-au transformat şi ele în unele noi, frumoase şi roşii, astfel apărând Moş Crăciun.

Legenda bătrânului păstor şi a câinelui credincios

Un păstor bătrân, ce avea un câine credincios, căuta într-o seară un loc unde să se culce. Cum mergea el, câinele a început să vorbească şi să-i spună că pe cer se află o stea foarte luminoasă, pe care ar trebui să o urmeze.

Bătrânul a mers împreună cu animalul său după lumina stelei, ajungând într-un loc unde se afla o femeie şi copilul ei nou-născut. Cum afară era foarte frig, vitele din grajd încercau să-i încăzească pe cei doi.

Văzând acestea, păstorul i-a învelit pe femeie şi pe micuţ cu blana de oaie pe care o avea pe el şi s-a adăpostit printre mioarele sale pentru a se încălzi la rândul său.

A doua zi dimineaţă, când a plecat din grajd, bătrânul a fost înconjurat de o lumină albă, care l-a dus în faţa lui Dumnezeu. Drept răsplată, păstorul a fost pus de Dumnezeu să ducă bucurii în fiecare an, dându-i numele de Moş Crăciun.

Moş Crăciun a devenit cunoscut în Secolul XIX

În Evul Mediu, Moş Nicolae era cel care ducea cadouri copiilor. Olandezii l-au adoptat pe acesta şi l-au denumit Sinter Klass. După ce l-au îmbrăcat cu o mantie verde cu glugă, olandezii l-au dus peste ocean în Statele Unite ale Americii, unde numele său a devenit Santa Claus, adică Moş Crăciun.

În anul 1820, scriitorul new-yorkez Clement Clarke Moore l-a „înzestrat” pe Santa Claus cu o sanie ce era trasă de opt reni.

Patru decenii mai târziu, ziarul american Harper’s Illustrated Weekly l-a transformat pe Santa Claus schimbându-i hainele verzi cu un costum roşu şi o căciulă albă.

Foto: visitrovaniemi.fi

În anul 1931, Moş Crăciun a devenit foarte cunoscut după ce imaginea sa a fost folosită în campanii pulbicitare.

În anul 1939, poetul Robert May a mai adăugat un personaj în povestea lui Moş Crăciun, pe renul Rudolf, al cărui nas luminos ghidează sania moşului, scria antropologul Martyne Pierrot, în cartea „Etnologia Craciunului”.


Patriarhul Daniel, mesaj de Crăciun

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre