Simona Ionescu / Redactor Șef

Sifonul, celebra băutură care nu lipsea de pe masa românilor, o tradiție dispărută

Sifonul, celebra băutură care nu lipsea de pe masa românilor, o tradiție dispărută
Mulți își amintesc perioada de altădată din comunism și ceva ani după 1989, când erau la modă o mulțime de lucruri care acum au dispărut în negura timpului, după ce modernismul a ras totul în calea sa. Printre ele se afla și băutura celebră, nelipsită de la mesele în familie ale românilor, numită sifon.

Cei născuți înainte de anii ’90 își amintesc și acum de vremurile în care îi trimiteau părinții să cumpere de la magazin diverse alimente sau băuturi. Printre lista de cumpărături pe care se aflau de obicei alimentele standard, se mai strecura din când în când și câte o înghețată la cornet sau un pahar din celebrul suc “la tec”, un aparat care iți lăsa alegerea de a consuma o băutură aromată cu kiwi, căpșuni, portocale, pepsi cola, sau de ce nu, o amestecătură din toate cele menționate. 

Când venea vorba de băuturi, de pe masa românilor nu lipsea niciodată celebrul “spritz”, care era un amestec de vin și sifon, cel din urma fiind o băutură carbogazoasă care a existat cu mult înainte să apară apa minerala îmbuteliată. O adevărată industrie se crease în jurul sifonului, căci la orice colt de stradă găseai cate un magazin numit “sifonărie” unde, contra unei sume modice accesibile oricărui român, puteai să-ți încarci sticlele  de 2 litri cu dispozitivul special din vârf prin care curgea celebra băutură. 

Păstrarea acidului, marele avantaj al sifonului dispărut în negura timpului 

Spre deosebire de apa minerală existentă în zilele noastre, sifonul avea un avantaj major, anume că își păstra întotdeauna acidul: “Sunt într-adevăr puține mașini de sifoane la ora actuală, dar sunt foarte căutate, pentru menținera acidului în sticla respectivă. Se poate goli sticla complet și totuși acidul rămâne acid. La sifoanele care se încarcă acum, se introduc pentru aciditate cam șapte atmosfere pentru menținerea acidului în sticla de plastic. Avem acum filtre, pentru că apa are multe impurități, nu mai este foarte curată cum era odată și trebuie să avem aceste filtre. Avem raze ultraviolete pentru purificare și de asta sunt foarte căutate aceste aparate de sifon”, declara o fostă patroană de sifonărie pentru evz.ro în urmă cu un an. 

Cu timpul, sifonul a fost ușor ușor dat uitării și înlocuit de metode moderne de a consuma apa carbogazoasă. Acum celebrul “spritz” a fost înlocuit de vin baut simplu pentru a-i simți aroma, iar supermarket-urile oferă variante de băuturi pentru orice gust și buzunar. Cât despre sifonării, acestea au dat de mult faliment sau au fost pur și simplu închise, din lipsa de clienți. 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre