Victor Vulpe, românul care uimește lumea cu pantofii săi, e prezent la Expoziția Mondială Osaka

Victor Vulpe, recunoscut pentru excelența sa în designul de obiect și deținător al titlului de vicecampion mondial în arta realizării pantofilor, va reprezenta România și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) la prestigioasa Expoziție Mondială Osaka 2025. Prezența sa este programată în perioada 14 septembrie – 13 octombrie 2025, în cadrul Pavilionului României. Aici, Victor Vulpe va aduce în prim-plan un mix remarcabil de inovație, tradiție și rafinament, contribuind la promovarea designului românesc de obiect.
În vârstă de 50 de ani, Victor Vulpe nu este nici pe departe ceea ce v-ați putea imagina când spuneți „pantofar”. El nu repară pantofi, ci este un artist care creează ceea ce numim pantofi „bespoke” – lucrări realizate manual, de la zero. De la prima linie trasată pe hârtie, în schița viitorului pantof, până la produsul finit care va fi încălțat și se va potrivi perfect.
Spre deosebire de pantofii de serie, cei „bespoke”, creați de artiști precum Victor Vulpe, sunt unici și se mulează perfect pe forma piciorului – „vin ca turnați”, cum se spune. În prealabil, pentru fiecare pereche se creează un calapod special, personalizat. Se iau măsuri precise și se fac mai multe probe până la realizarea produsului final.
Licențiat în pedagogia artei, Victor Vulpe a început să lucreze cu piele la vârsta de 25 de ani, iar de aproape două decenii creează exclusiv încălțăminte de lux. În prezent, este doctorand la Facultatea de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
În 2019, Victor Vulpe a participat pentru prima dată la celebra competiție internațională care adună cei mai mari creatori de pantofi de lux din lume. Deși nu a urcat pe podium, a reușit să pună România pe harta creatorilor de top din domeniu.
World Championships of Shoemaking este o competiție extrem de strânsă și provocatoare. La începutul fiecărui an se anunță tema, iar participanții au la dispoziție o lună pentru a realiza pantoful. Tema din 2023, când Victor Vulpe a câștigat medalia de argint, a fost: „Black Balmoral Boot”. Fiecare participant trebuie să creeze și să trimită un singur pantof – întotdeauna cel stâng.
Creația lui Victor Vulpe nu doar că a fost premiată, dar a și doborât un record mondial: a realizat cea mai densă cusătură care prinde talpa – 30 de pași pe inch, depășind vechiul record de 25.
Invitarea lui Victor Vulpe la prestigioasa Expoziție Mondială Osaka 2025 are o dublă semnificație: pe de o parte, promovează creațiile sale originale, iar pe de altă parte, deschide perspective pentru colaborări academice și artistice la nivel internațional. Printre parteneriatele posibile se numără stabilirea unor legături cu instituții de prestigiu din Japonia, precum Hiko Mizuno College of Jewelry din Tokyo.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook