Simona Ionescu / Redactor Șef

20 martie 2024, echinocțiul de primăvară. Tradiții și superstiții. Cum ni se schimbă viața

20 martie 2024, echinocțiul de primăvară. Tradiții și superstiții. Cum ni se schimbă viața
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, echinocțiul de primăvară va avea loc în data de 20 martie, la ora 5.06. Un moment plin de obiceiuri și tradiții vechi.

Odată cu venirea echinocțiului de primăvară, ziua va crește până la data de 21 iunie, când este solstițiul de vară. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează din vechime.

Nu aveți voie să vă certați în această zi

Bunicii spun că odată cu echinocțiul de primăvară începe și noul an agrar, iar din vechime, există un ritual făcut de copii pentru  a alunga frigul. Aceștia „băteau” pământul cu bețele și spuneau următoarea incantație: Intră frig şi ieşi căldură / Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. De asemenea, există obiceiul ca tinerii și copiii să împodobească o creangă de copac cu flori, apoi să colinde gospodarii.

Nu faceți rău florilor, pentru că răul se va întoarce

Ei primesc bani, ouă sau flori, care vor fi puse în păr de fete. De asemenea, pentru a fi alungată iarna, se vor aprinde focuri pe dealuri. Din cele mai vechi timpuri se spune că cine se ceartă în această zi va avea un an greu. De asemenea, nu aveți voie să faceți rău plantelor, pentru că răul se va întoarce asupra acelei persoane care a greșit. Echinocțiul de primăvară anunță un moment de claritate după o perioadă de confuzie, de aceea se recomandă ca oamenii să îndrăznească mai mult pentru a reuși să-și ducă planurile la final.

Începe anul agrar!

Schimbări de dispoziție

Odată cu schimbarea anotimpurilor poate declanșa o schimbare de dispoziție și pentru oameni. Unii experți cred că zilele mai scurte, cu mai puțină lumină solară, dezechilibrează ceasul intern al organismului, provocând o pierdere de energie. „Atunci când trecem de la cald la rece, experimentăm schimbări la nivelul mucoaselor nasului și plămânilor (acest lucru ne poate afecta respirația), vasele de sânge din țesuturile periferice (mâini și picioare) se contractă, ceea ce poate contribui la creșterea pe termen scurt a tensiunii arteriale.

„Sensibilitatea la durere poate crește”

Chiar și pH-ul bazic poate fi crescut, toate acestea putând afecta și eventual compromite aprovizionarea cu oxigen și nutrienți a țesuturilor din tot corpul nostru. În cazul în care aceste condiții sunt compromise, observăm modificări fiziologice în țesuturi care pot altera dacă aceste țesuturi își pot îndeplini funcția corespunzătoare. Sensibilitatea la durere poate crește, ne putem confrunta cu dificultăți de respirație, țesuturile digestive pot să nu absoarbă la fel de bine, funcția imunitară poate fi diminuată”, spune terapeutul Katie Knapp.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre