Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost lansat numărul unic gratuit pentru copii. Ce cazuri se pot semnala

A fost lansat numărul unic gratuit pentru copii. Ce cazuri se pot semnala
Cazuri de exploatare? Abuz? Neglijare a copilului? De acum puteți lua măsuri.

Persoanele care au de semnalat cazuri de abuz, exploatare sau neglijare a copilului au acum posibilitatea să anunțe.

A fost lansat numărul unic gratuit pentru copii. Ce cazuri se pot semnala

Veste bună pentru copii. A fost lansat numărul unic gratuit pentru copii, 119. La acest număr de telefon se pot semnala atât cazuri de abuz și exploatare, dar pot fi anunțate și familiile care nu au grijă de cei mici sau îi exploatează. Proiectul acesta este parte a Programului Național de Suport al Guvernului pentru copii, în contextul pandemiei de COVID 19 – Din grijă pentru copii, adoptat prin OUG. nr. 105/2021. Numărul este valabil 24 de ore din 24.

Ce servicii oferă numărul 119

La acest număr de telefon vor răspunde operatori call-center în cele 47 de Direcții de Protecție a Copilului din întreaga țară, care folosesc o platformă digitală ce este interconectată cu numărul de urgență112. Este important de știut că nici un apel nu va rămâne fără soluționare, pentru că este monitorizat.

Dacă este cazul, în fiecare județ din țară există echipe mobile de intervenție care ajung la familiile cu probleme în timp real. Dacă micuții au nevoie urgentă de suport psihologic, vor fi transferați rapid  la echipele de psihologi existente la nivelul tuturor DGASPC din țară.

Cine a lucrat la acest proiect

Pentru ca acest proiect inedit să poată fi pus în funcțiune au lucrat peste 100 de specialiști ai STS. Sunt 280 de operatori call-center care vă vin în autor și peste 100 de specialiști constituiți în echipe mobile. Totul a fost cooordonat de Gabriela Firea, noul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

„Un proiect de suflet la care au lucrat specialiști din mai mult instituții. La acest număr pot suna copiii care se află în orice situație de abuz, dar și alte persoane care au cunoștință de astfel de cazuri. Vor fi ascultați de specialiști pregătiți pentru astfel de situații. Numărul unic 119 nu este doar un tel-verde, ci este o linie de intervenție.

Echipele sunt pregătite în orice moment să intervină și să anunțe la 112 dacă trebuie intervenție de urgență. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va lucra îndeaproape cu toate celelalte structuri guvernamentale pentru că ne dorim să ne implicăm foarte mult în viața copiilor”, a declarat fostul primar al Capitalei.

Sursă foto: focuspress

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre