Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost votată legea pensiilor. Noutăți despre cum se va schimba viața pensionarilor

A fost votată legea pensiilor. Noutăți despre cum se va schimba viața pensionarilor
Proiectul legii pensiilor a fost votat în urmă cu puțin timp în Camera Deputaților, cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri. Camera Deputaților este for decizional. Ce se va întâmpla de acum cu pensionarii. A fost adoptat și un amendament privind vârsta de pensionare a minerilor, care vor putea să iasă la pensie la 45 de ani.

Grupurile de parlamentari au la dispoziție două zile pentru a depune sesizare la Curtea Constituțională. Dacă nu se depune o sesizare, legea merge la promulgare. În prezența ministrului Muncii și a premierului Marcel Ciolacu, dezbaterile generale și cele pe articole au durat puțin mai mult de o oră.

Ce îi așteaptă pe cei care urmează să iasă la pensie

Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede ca „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

Când se vor putea pensiona minerii

A mai fost adoptat și un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale.

S-a votat Legea pensiilor!

Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață. Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.

„Continuăm discuțiile pe întreaga problematică din Sănătate”

În ședința de BPN, ținută înainte de votul din Parlament, Nicolae Ciucă a declarat că „liberalii vor vota Legea pensiilor și în Camera Deputaților. Noi am reușit să mărim cu 40 la sută pensiile în trei ani. Am crescut punctul de pensie de la 1265 la 1785 și totul cu resurse sustenabile. Am vrut și trebuie sa veghem ca și acum majorările să fie sustenabile.

Noi vom rămâne în aceasta Coaliție vocea rațiunii și a onestității. De unde și dialogul legat de sustenabilitate”. Dar a precizat că există limite „peste care nu vom accepta să trecem, una dintre ele este respectarea angajamentului nostru față de salariile din educație, așa cum ne-am angajat în iunie”. Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă a afirmat că se vor continua discuțiile „pe întreaga problematică din sănătate”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre