Odată cu venirea timpului rece, românii au început să caute tot mai mult șunca tradițională sau jambonul. Iată cât costă cel mai scump din lume.
A intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai scump jambon din lume. Prețul este șocant, rețeta e secretă
Cel mai scump jambon care a fost vreodată produs în lume costă peste 4000 de euro și a fost realizat la o mică fermă organică din sud-vestul Spaniei. Este vorba de un picior întreg de porc, care a intrat și în Cartea Recordurilor. Secretul rețetei va rămâne o enigmă pentru toată lumea, iar gustul este unul care nu poate fi descris în cuvinte.
Șunca este produsă din porci iberici Jabugo, care sunt hrăniți cu ghindă
Cu ceva timp în urmă, proprietarul fermei, Eduardo Donato, a decis să plece din oraș și a venit în locul pe care-l consideră un paradis. Acesta s-a hotărât să crească porci iberici Jabugo într-o dehesa, adică un ecosistem unic format din copaci de stejar și pajiști minunate.
Porcii lui nu sunt ca frații lor, pentru că sunt hrăniți în mod special cu ghindă. De asemenea, din meniul animalelor nu lipsesc măslinele, nucile, fructele de pădure, cerealele organice și legumele. Astfel, porcii ajung să cântărească în jur de 170 de kilograme.
Fermierul nu vrea să crească numărul de porci
Potrivit BBC, în 2018 acesta avea un număr de 200 de porci iberici și a afirmat că nu vrea să crească numărul acestora, pentru că jambonul nu ar mai avea aceeași calitate. Șunca pe care acesta o produce nu-i aduce beneficii, întrucât costurile de producție dar și de întreținere sunt foarte mari. Donato a declarat că, înainte de toate, el își dorește să trăiască viața cât mai frumos posibil.
Șunca are o istorie de peste 2000 de ani
Potrivit istoriei, această șuncă datează din urmă cu peste 2000 de ani, fiind nelipsită de pe mesele ibericilor, iar poetul roman Marțial a menționat că jambonul s-a consumat încă din secolul I. Potrivit estimărilor, spaniolii ar consuma în jur de 160.000 de tone de jambon anual.
Sursă foto: cotidianul
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook