Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu ați adus adeverință medicală în prima zi de școală? Ce pățesc elevii care nu au acest document

Nu ați adus adeverință medicală în prima zi de școală? Ce pățesc elevii care nu au acest document
Părinții sunt revoltați după ce au primit mesaje cu câteva zile înainte de începerea anului școlar că trebuie să aducă adeverințe medicale de reintrare în colectivitate. Mulți s-au temut că profesorii îi vor ține la porți pe elevii care nu prezintă acest document, iar Ministerul Sănătății a venit cu un anunț important.

Părinții au făcut cozi interminabile la ușile cabinetelor medicale pentru a obține „adeverință de reintrare în colectivitate”, în care medicul de familie sau specialist consemnează că elevul este apt pentru a merge la școală.

Exasperați de munca suplimentară și, totodată, inutilă, medicii au făcut apel la Ministerul Sănătății pentru a clarifica necesitatea acetui document.

Necesară doar în anumite cazuri

Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care îi liniștește pe părinți și le dă, în același timp, un argument în fața cadrelor didactice care nu cunosc legea.

„Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice!

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023”, anunță Ministerul Sănătății.

Așadar, elevii care se află în afara excepțiilor menționate nu trebuie să aducă fișă cu aviz medical.

Nici pentru absențe nu trebuie apelat întotdeauna la medic

Absențele elevilor pot fi motivate și în baza cererilor scrise ale părinților, nu doar în baza unor documente emise de medici. Numărul total de absențe pe care le pot motiva părinții într-un an este 40, potrivit regulamentului școlar.

În plus, au fost eliminate din legislație dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este un drept constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a. Așadar, numărul mare de absențe nu mai poate duce la exmatriculare, ci doar la repetarea anului școlar.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre