Simona Ionescu / Redactor Șef

Adio, facilități pentru angajații din IT! Ordonanța austerității îi pune la plată și crește impozitele

Adio, facilități pentru angajații din IT! Ordonanța austerității îi pune la plată și crește impozitele
Dacă va fi votată, Ordonanța austerității, care, ieri, a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, aduce cu sine o serie de noi taxe și obligații, deopotrivă pentru angajatori și angajați.

Mai precis, sub pretextul reformei fiscale, statul introduce noi taxe și le mărește pe altele. Dispar facilitățile pentru angajații din IT. Practic, ordonanța austerității îi pune la plată și crește și impozitele.

Lucrătorii din IT rămân fără facilități. Dar și alte categorii profesionale

Lucrătorii din IT vor fi taxați prin noua lege. Ei vor fi puși să plătească impozit pe venit pentru sumele mai mari de 10.000 de lei. Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028. Astfel, conform proiectului de ordonanță, pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

În continuare, angajații din construcții și industria alimentară, care beneficiau de scutire de plată, vor plăti CASS dacă trece ordonanța.

Se schimbă și taxarea microîntreprinderilor

Prin ordonanța austerității se propune o nouă formă de taxare a microîntreprinderilor.  Și în acest caz, noile cote de impozitare se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Microîntreprinderile vor fi impozitate în funcție de veniturile realizate. Cu 1% vor fi impozitate microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro. Cele care depășesc această valoare vor avea un impoziot de 3%.  De asemenea, tot cu 3% vor fi taxate și microîntreprinderile care desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor serii de coduri CAEN:

5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator;

5829 – Activități de editare a altor produse software;

6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client);

6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației;

5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare;

5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată;

5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere;

5590 – Alte servicii de cazare;

5610 – Restaurante;

5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;

5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.;

5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor;

6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii;

8621 – Activități de asistență medicală generală;

8622 – Activități de asistență medicală specializată;

8623 – Activități de asistență stomatologică;

8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Conform Ministerului Finanțelor, măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR, vizând reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre