Mai întâi de toate, va trebui să mergem la banca unde am accesat creditul. Aici vom scrie o cerere de recalculare a ratelor. Băncile sunt obligate să vă ia sesizările în calcul.
După soluționarea cererii, mai mult ca sigur, următoarele luni veți avea rate modificate.
În cazul în care băncile nu dau curs cererii voastre de recalculare a creditului, atunci va trebui să faceți o adresă către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Băncile sancționate trebuie să recalculeze ratele
„Cu siguranţă băncile sancţionate vor trebui să recalculeze ratele. Fiecare dintre consumatori poate trimite sesizări legate de aceste aspecte autorităţii noastre. Noi vom continua investigaţiile şi în raport cu alte instituţii bancare. Nu ştiu să vă spun în cât timp vor calcula, odată ce ele devin măsuri obligatorii. Ar trebui recalculate de îndată, dar pot face obicetul contestaţiei în instanţă şi abia atunci o să ne lămurim exact cum stau lucrurile”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, la Antena 3.
Cum i-au păcălit cele 11 bănci pe români
11 bănci din România au fost amendate pentru practici comerciale înşelătoare de comisarii ANPC, după ce reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Protecţie au Consumatorilor a verificat modul de calcul al ratelor la creditele pentru persoane fizice.
„Concret, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă”, potrivit comunicatului ANPC.
Comisarii ANPC au amendat băncile și au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Care este reacția băncilor amendate
Florin Dănescu, preşedinte executiv la Asociaţia Română a Bancilor (ARB), consideră că băncilor li s-a făcut o mare nedreptate și că acest model de calcul al ratelor bancare este peste tot în lume, nu doar în România.
„Este cel puțin surprinzător că dintr-o dată au descoperit că este ilegal. Speranța mea este normală într-o astfel de situație, adică să se determine realitatea și să oprim acest curs al deprecierii imaginii industriei bancare (…). E o nedreptate, e o eroare foarte gravă, care costă băncile foarte mult ca imagine. Sunt niște metode de calcul clasice, unice peste tot în lume, nu numai în România, iar asta înseamnă că băncile au făcut un cartel la nivel mondial.
ANPC declară că a găsit la nivel mondial o dobândă prea mare. În contract e totul transparent, în matematică, e totul transparent.
Sunt sigur că da, că vor contesta băncile aceste amenzi. Eu nu pot să vă spun că toate băncile, că n-am cum să știu lucrul acesta, dar sunt convins că cel puțin marea majoritate”, a delarat Florin Dănescu, președintele ARB, la Antena 3 CNN.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook