Simona Ionescu / Redactor Șef

Amintiri despre relația lui Silvio Berlusconi cu Vladimir Putin. Cum au băut un vin vechi de 240 de ani

Amintiri despre relația lui Silvio Berlusconi cu Vladimir Putin. Cum au băut un vin vechi de 240 de ani
14 iunie 2023 este ziua în care lumea întreagă îl va conduce pe ultimul drum pe unul dintre cei mai importanți oameni politici, Silvio Berlusconi. Italienii sunt în stradă pentru funeraliile fostului premier.

Controversele au înconjurat mult timp relația dintre Berlusconi și Putin, cuplul ciudat al politicii internaționale și ani buni diplomații occidentali au încercat să deslușească natura prieteniei lor.

Un ambasador american la Roma a susținut cu ceva timp în urmă că cei doi ar fi avut afaceri dubioase și petreceri sălbatice, potrivit telegramelor publicate de WikiLeaks. Silvio Berlusconi însă a negat vehement aceste afirmații.

Putin și Berlusconi, în 2003, în Sardinia

Vinul băut de Putin și Berlusconi a costat 100.000 de euro

În 2015, cei doi au dat un tur al unei crame din Crimeea și li s-a oferit o degustare a unei recolte rare, o sticlă veche de 240 de ani din Jerez de la Frontera. Se crede că vinul spaniol, adus în Crimeea în timpul domniei Ecaterinei cea Mare de către contele Mihail Vorontsov, valorează peste 100.000 de euro.

Degustarea a stârnit indignare în Ucraina, care a asistat neputincioasă la anexarea Crimeei, o regiune autonomă pe care guvernul sovietic a transferat-o sub control ucrainean în 1954, de către forțele rusești.

„A fost fantastic”

„A fost delicios. Am vizitat această faimoasă cramă și ne-au cerut să le degustăm vinurile. Apoi, în mod neașteptat, ne-au permis să gustăm această sticlă de vin din secolul al XVIII-lea, de care erau foarte mândri. A fost fantastic”, a spus atunci Silvio Berlusconi. Procurorii au pregătit acuzații împotriva directorului vinăriei, susținând că aceasta le-a permis președintelui rus și fostului prim-ministru al Italiei să consume patrimoniul național al Crimeei.

Prieteni pentru o viață

Prietenia s-a păstrat și după ce Berlusconi n-a mai fost în prima linie a Italiei

Cei doi bărbați importanți ai lumii au rămas prieteni chiar și după ce Berlusconi a fost forțat să părăsească funcția în 2011. Dovadă că relația lor a fost înrădăcinată în interesul propriu reciproc și în admirație autentică. Sursele spun că Berlusconi, care a avut ambiția de a face o revenire politică, a încercat să își creeze un rol de intermediar între Moscova și Occident.

Și, pe măsură ce fostul prim-ministru a devenit mai izolat în Italia, el a părut mai dispus ca niciodată să îl apere pe Vladimir Putin, care început de ani buni să fie privit cu tot mai multă dezaprobare și îngrijorare în capitalele occidentale.

Putin și Berlusconi, total diferiți

La prima vedere, cei doi bărbați nu ar putea fi mai diferiți. Unul dintre ei este a fost mogul media, miliardar ales de trei ori, devenind cel mai longeviv prim-ministru al Italiei moderne. Celălalt este fostul KGB-ist, în aparență auster, expert în judo și maestru al destabilizării, care a ajuns să devină un un iritant constant pentru Occident.

Împreună la bine și la greu

Berlusconi a negat întotdeauna că relația lor își are rădăcinile în interese de afaceri întrepătrunse, deși a recunoscut că Rusia a fost mult timp un partener comercial important pentru Italia, în special în domeniul energiei. ”Putin nu mi-a cerut niciodată o singură favoare, iar eu nu i-am cerut niciodată o favoare”, spune dl Berlusconi.

„Mi-a spus că sunt primul dintre cei cinci prieteni ai săi adevăraţi”

Cu ocazia ultimei zile de naştere a lui Il Cavaliere, Putin i-a trimis „20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte frumoasă. -am răspuns trimiţându-i sticle de Lambrusco şi o scrisoare foarte drăguţă. Mi-a spus că sunt primul dintre cei cinci prieteni ai săi adevăraţi”, a spus atunci Berlusconi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre