Agenţia spaţială americană NASA a declarat că îşi menţine angajamentul de a coopera cu Rusia pentru operarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Oficialii NASA au făcut anunțul în contextul recentei invazii ruse în Ucraina şi a sancţiunilor impuse de SUA Moscovei ca răspuns la aceasta, informează DPA.
La finele săptămânii trecute autoritățile americane au luat decizia ca la nivelul acestei țări să se stopeze importurile de diamante, caviar și fructe de mare din Rusia. Cosmonauții însă, își văd de treabă, iar americanii sunt prieteni cu rușii… În spațiu! E valabilă și reciproca.
Ruși și americani, prieteni pe Stația Spațială
Relațiile ruso-americane pe Stația Spațială Internațională au o tradiție de două decenii. „Lucrăm împreună. Am lucrat împreună de peste 20 de ani şi vom continua să o facem”, a spus Joel Montalbano, manager de programe pentru ISS din cadrul NASA, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc luni.
„Suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă, dar suntem capabili să continuăm să ne facem treaba. Nimic nu s-a schimbat în ultimele trei săptămâni”, a adăugat el. Montalbano a precizat că întregul scop al proiectului ISS este cooperarea. „Nu este un proces în care un grup poate continua fără celălalt. Cu toţii trebuie să lucrăm împreună pentru a reuşi”, a spus el.
Cosmonauții ruși îi dau „ignore” lui Putin. Iau cu ei un american
De asemenea, și planurile pentru revenirea pe Pământ a astronautului american Mark Vande Hei şi a cosmonauţilor ruşi Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov la bordul unei capsule Soyuz, programată la sfârşitul lunii martie „merg mai departe”, a declarat Montalbano. Acesta a dat asigurări că nava rusească va fi folosită pentru transport, în ciuda disensiunilor dintre cele două țări.
„Pot să vă spun sigur, Mark se întoarce la bordul acelei Soyuz. Comunicăm cu colegii noştri ruşi… (ei) au confirmat că aduc tot echipajul acasă”, a adăugat Montalbano.
Și Roscosmos, Agenţia Spaţială Rusă, a confirmat luni revenirea echipajului ruso-american la sol, şi a notat că „nu am dat niciodată partenerilor niciun motiv să se îndoiască de seriozitatea noastră”. De asemenea și oficialii spațiali ruși au întărit faptul că menţinerea funcţionării în bune condiţii a ISS reprezintă principala prioritate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook