Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție la această lege, aduce amenzi de până la 10.000 de lei! Sunt vizate firmele și instituțiile

Atenție la această lege, aduce amenzi de până la 10.000 de lei! Sunt vizate firmele și instituțiile
Instituțiile și companiile private au acum o nouă obligație. Cine deține mai mult de zece locuri de parcare va trebui să aloce o parte dintre acestea femeilor însărcinate și celor însoțite de copiii mici. Cine nu se conformează, va plăti amendă.

Potrivit Legii 280/2023, intrată recent în vigoare, instituțiile publice și companiile private trebuie să aibă grijă de femeile însărcinate și cele cu copii cu vârsta de până la cinci ani. Astfel, până pe 22 aprilie 2024, cine are mai mult de zece locuri de parcare, e obligat să aloce o parte din acestea. Nerespectarea legii atrage amenzi care pot ajunge la suma de 10.000 de lei.

Legea impune alocarea a cel puțin 4% din locurile de parcare

În cazul care numărul locurilor de parcare depășește zece, legea impune alocarea a cel puțin 4% dintre acestea, dar nu mai puțin de două. E vorba de parcările instituțiilor publice, magazinelor, supermarketurilor etc. (inclusiv în zonele de parcare gestionate de acestea). Legea nu se aplică în condițiile în care numărul locurilor de parcare este mai mic de zece.

„Pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”

„În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare.

Locuri de parcare pentru femeile însărcinate și cele cu copii de până la cinci ani

Dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică.”, se arată în lege.

Amenzi de la 2000 de lei la 10.000 de lei

Cei care nu vor ține cont de prevederile legii, vor primi amenzi, care pot ajunge chiar și la 10.000 de lei. „Nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei”, mai spune legea.

Termen de grație de șase luni

Pe de altă însă, firmele și companiile  vor avea la dispoziție șase luni termen de grație pentru a amenaja și marca locurile de parcare. Termenul limită este data de 22 aprilie 2024. Poliția rutieră și cea locală va constata contravențiile menționate. Pe de altă parte însă, legea are și o prevedere potrivit căreia „orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre