Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție! Dacă ați cumpărat astfel de bijuterii, mergeți cu ele la verificat. Descoperire șocantă a unui bijutier

Atenție! Dacă ați cumpărat astfel de bijuterii, mergeți cu ele la verificat. Descoperire șocantă a unui bijutier
Românii se dau în vând după aurul turcesc. Imediat după revoluție au luat cu asalt piețele din Istanbul și din alte orașe, pentru a achiziționa bijuterii prețioase pe placul lor. Însă acestea nu sunt totdeauna ceea ce par.

Dacă ați cumpărat astfel de bijuterii, mergeți cu ele la verificat, e cel mai bun sfat pe care îl puteți primi. O descoperire șocantă a unui bijutier face lumină într-o înșelătorie bine pusă la punct și care nu a fost devoalată până acum. Nu putem să nu ne gândim câte bijuterii înșelătoare sunt deja pe piață.

Așa arată inima din aur masiv adusă la amanet: în realitate, era doar o coajă din metal prețios, umplută ca să tragă la cântar (Sursa foto: captură video TikTok)

Vă întrebați de ce preferă românii bijuteriile din aur din Turcia? În primul rând pentru că metalul prețios este mai ieftin decât în România. Apoi, în piețele și magazinele turcești, totul se negociază. Deci, cu atât mai mult se poate obține un preț bun. În plus, modelele sunt pe gustul românilor. Deseori opulente, cu briz-brizuri etc. Numai că, uneori aurul, de la magazin se dovedește a fi altceva, când ajungi să îl amanetezi și se verifică atent autenticitatea lui.

Sfat profesionist: mergeți cu aceste bijuterii la verificat

Fane Stan, un utilizator de TikTok a decis să îi „lumineze” pe românii care cumpără bijuterii din Turcia, după ce a primit la casa sa de amanet un pandantiv care i s-a părut, de la prima vedere, suspect. Mai exact, clientul a adus un pandantiv în formă de inimă din aur. Teoretic, aceasta era din aur masiv, adică plină, cântărind peste 5 grame. Mai precis, 5,23 grame. Greutatea i s-a părut imposibil de atins pentru o piesă de dimensiunea aceea.

@amanethouse #amanethous ♬ sunet original – Amanet House

Astfel, bijutierul i-a cerut clientului permisiunea să privească în interiorul prețiosului obiect, iar cu acordul acestuia a tăiat cu patentul inima, care s-a dovedit a fi doar o poleială de aur. Practic, bijuteria de peste 5 grame, cântărea mai puțin de un gram de aur, întreaga piesă fiind umplută cu un material negru la culoare și dens, care „trăgea la cântar”. Mesajul e simplu: dacă ați cumpărat astfel de bijuterii, mergeți cu ele la verificat. Din păcate s-ar putea să aveți surprize neplăcute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre