Simona Ionescu / Redactor Șef

Azi se ieftinesc alimentele prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului. Iată lista!

Azi se ieftinesc alimentele prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului. Iată lista!
Duminică a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se limitează adaosurile comerciale la 14 alimente de bază.

Scumpirea alimentelor din ultimul an a dat peste cap bugetele celor mai mulți dintre români. Guvernul a decis să vină în sprijinul lor, iar de ieri, 30 iulie, Ordonanța a intrat în vigoare. Acum e literă de lege: timp de câteva luni, comercianții nu vor mai putea crește prețurile.

Guvernul a anunțat cu ceva timp în urmă că va lua măsuri, că scopul este de a reduce prețurile la cele mai solicitate tipuri de pâine, lactate, carne, ouă, ulei sau legume și fructe. Astfel, prin noua reglemetare, procesatorilor, distribuitorilor și vânzătorilor li se impune un adaos maxim de 25% și 20%. Regulile sunt valabile timp de trei luni, perioadă în care autoritățile au precizat că vor analiza periodic efectele acestei măsuri, astfel încât să nu existe riscul ca produsele de bază să nu se găsească în magazine, dar și pentru a se asigura că ieftinirile chiar se vor produce.

Nerespectarea prevederilor actului normativ va duce la amenzi între 100.000 și 2 milioane de lei. Organismele care pot controla operatorii sunt Fiscul și Consiliul Concurenței.

Ordonanța specifică în mod clar sortimentele de alimente vizate. Acestea ar trebui să aibă, de astăzi, un preț mai mic.
În cazul fructelor și legumelor, este vorba mai ales de cele de sezon – mere, pepene roșu, prune și struguri, apoi roșii, castraveți, ceapă, morcovi, ardei, fasole uscată și cartofi, însă doar cei albi. Este vorba de legumele și fructele comercializate vrac.

Carnea de pui este, de asemenea, pe listă, însă doar variantele standard, nu și pieptul sau pulpele dezosate, de exemplu.Se ieftinesc, deci: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui.

Același lucru se întâmplă și la carnea de porc, unde sunt incluse strict carnea de lucru, pulpa cu os și fără os și spata.

În cazul lactatelor, cotele vor fi plafonate doar pentru laptele de vacă cu 1,5% grăsime, exclus UHT, iaurt simplu din lapte de vacă, cu grăsime de maximum 3,5% și o greutate de 200 grame și telemeaua de vacă vrac, nu cea ambalată.

Mai sunt incluse pe lista celor 14 alimente:

pâinea albă simplă, între 300 și 500 de grame, fără specialități,

ouăle doar mărimea M – 10 bucăți,

făina albă de grâu 000, mălaiul și zahărul alb tos, toate la 1kg,

uleiul de floarea soarelui îmbuteliat la 1 litru.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre