Simona Ionescu / Redactor Șef

Bac 2020. Cum poți să iei notă mai mare la examen

Bac 2020. Cum poți să iei notă mai mare la examen
Circa 150.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați luni, 22 iune, la prima probă scrisă de la Bac 2020. Emoțiile sunt uriașe pentru că pandemia cu COVID-19 i-a obligat să termine cursurile online. Totuși, dacă se concentrează la lucrare și sunt atenți la câteva reguli simple, pot lua note mari.

Absolvenții de liceu din acest an vor avea  emoții și mai mari la probele de Bac 2020. Vor fi nevoiți să vină cu 1 – 2 ore mai devreme, să aștepte să fie verificați și să li se ia temperatura. Accesul în clasa de examen se va face până la ora 8.30, iar la ora 9.00 vor primi subiectele. Vor avea 2 ore la dispoziție să rezolve cerințele, cu masca pe față și la distanță de ceilalți elevi.

Profesori care au elaborat subiecte pentru examene și cei care au corectat până acum lucrări de Bacalaureat spun că sunt câteva reguli simple care ar putea mări notele de la acest examen.

Cum să iei note mari la examene

  • Subiectele au fost gândite astfel încât să fie timp suficient pentru rezolvare și de verificare a răspunsurilor. Ministerul Educaţiei precizează că punctajul se acordă pentru întreaga lucrare, indiferent dacă sunt abordate sau nu toate subiectele.
  • Citeşte de două ori cerinţa sau de câte ori este nevoie ca să înţelegi exact ce se cere. Nu scrie orice altceva decât îți cere subiectul.
  • Dacă ai un scris ”urât”, fă-ţi timp să redactezi lucrarea mai atent.
  • E bine ca elevul să înceapă cu subiectul pe care îl ştie cel mai bine. Dacă le abordează în ordinea dată, e posibil ca una dintre cerinţe să nu-i fie cunoscută şi atunci riscă să apară blocajul. Dacă tratează subiectele în ordinea în care le stăpâneşte, devine mai relaxat. Ar fi bine să lase spaţiu între subiecte, pentru cazul în care îşi mai aminteşte ceva şi va trebui să completeze subiectul. Când crede că a terminat de scris, mai citeşte o dată lucrarea şi face corecturile necesare. Dacă și-a dat seama că a uitat să scrie ceva, se duce la sfârșitul lucrării și scrie: subiectul II, completare.
  • La probele scrise, textul  trebuie să fie clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere.  Scrisul trebuie să fie citeţ, să se structureze pe paragrafe, să aibă cât mai puţine ştersături. Se acordă puncte importante pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunţurilor şi cu sintaxă adecvată.
  • Primeşti 3 puncte dacă foloseşti argumente convingătoare, formulări de valoare relevante. Primeşti 2 puncte pentru utilizarea limbii literare. Primeşti 1 punct dacă laşi margini la pagina lucrării şi dacă scrisul se înţelege fără efort. Schimbi ideea, începe un rând nou. Primeşti 1 punct dacă respecţi limitele de spaţiu. De pildă, se cere un eseu de minimum 400 de cuvinte, asta înseamnă cel mult două pagini scrise ordonat.
  • La probele scrise, sunt trei subiecte. Dacă ai grijă să răspunzi corect la primele două, vei primi garantat notă de trecere. La un text argumentativ, de pildă, nu contează dacă părerile sau opiniile tale sunt corecte sau nu, contează argumentele şi să fii convingător.
  • Câştigi puncte dacă exprimi puncte de vedere personale şi dacă poţi să convingi cu acestea pe profesori.
  • Dacă foloseşti corect limba română, câştigi puncte importante. Din grabă, foarte mulţi candidaţi uită să pună punct la sfârşitul propoziţiilor şi neglijează, în general, normele de punctuaţie. Foto: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre