Simona Ionescu / Redactor Șef

Bac 2020. Rezultatele se afișează astăzi, 30 iunie, până la ora 12.00

Bac 2020. Rezultatele se afișează astăzi, 30 iunie, până la ora 12.00
Zi încărcată de emoții, astăzi, 30 iunie, pentru absolvenții de liceu: se vor afișa rezultatele de la examenul național de Bacalaureat 2020. Absolvenții vor putea vedea notele cu ajutorul unui cod unic.

A fost un an special pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a. Din pricina pandemiei cu COVID-19, au învățat acasă, la probele scrise s-au prezentat mai devreme și au rezolvat problemele cu măștile pe față. Rezultatele se afișează astăzi, 30 iunie, până la ora 12.00.

S-au înscris circa 155.000 de absolvenți, din seria curentă și din cele din alți ani, dar la final au rămas mai puțin de 130.000.

Bac 2020. Când vor fi afișate rezultatele

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2020 vor fi afişate marţi, 30 iunie, până în ora 12.00, la avizierele liceelor și pe edu.ro.  Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, marţi,  30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, şi miercuri, 1 iulie, între orele 8:00 – 12:00.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi anunţate duminică, 5 iulie.

Cum îți cauți nota la Bac după codul unic

Anonimizarea rezultatelor, o premieră în istoria examenelor din România, a fost introdusă chiar în timpul probelor de Evaluare națională 2020, ca urmare a unei solicitări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, precizează Ministerul Educației.

Astfel, la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Fiecare elev va trebui să îl identifice la afișarea rezultatelor pentru a-și vedea notele, în dreptul lui.

Ce se întâmplă dacă elevii pierd codul unic

În cazul în care un elev pierde codul unic prin care își poate afla notele la Bacalaureat 2020, acesta poate fi recuperat. Școala are evidența în catalogul Centrului de examen, iar acel cod va fi comunicat elevului la nevoie, a precizat Ministerul Educației.

Cum și când poți depune contestație la Bac 2020

Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Calendarul sesiunii speciale a Bac 2020

Anul acesta, Ministerul Educației organizează o sesiune special a examenului național de Bacalaureat 2020 pentru elevii afectați de pandemia COVID-19.

Astfel, Ministerul organizează o Etapă specială a Bac 2020, în perioada 29 iunie – 2 iulie, care se adresează absolvenților de liceu care au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele scrise desfășurate în perioada 22-25 iunie 2020, în cadrul sesiunii 3 iunie – 5 iulie.

Li se recunosc elevilor probele susținute în prima sesiune de Bacalaureat 2020, dacă nu au reușit să o finalizeze fie pentru că au avut la triajul epidemiologic temperatura peste limita de 37,3 grade C, fie din alte motive justificate cu certificat medical.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre