Simona Ionescu / Redactor Șef

Când pot reveni elevii la școală după ce au fost confirmați cu COVID. Ministrul a reclamat o modificare ilegală a ordinului său

Când pot reveni elevii la școală după ce au fost confirmați cu COVID. Ministrul a reclamat o modificare ilegală a ordinului său
Puțini părinți sunt de acord cu testarea elevilor. Ministrul Educației a făcut precizări importante. A spus și când pot reveni elevii la școală după ce au fost confirmați bolnavi cu COVID-19.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că testele anti-COVID în ziua a opta, pentru revenirea fizică în clase, se vor face și în școli. Demnitarul a precizat că a corectat adresa trimisă pe 4 octombrie de Ministerul Sănătății către DSP-uri. În aceasta se anunța că elevul poate aduce un test negativ, dar „fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor școlare”.

Când pot reveni elevii la școală după ce au fost confirmați bolnavi cu COVID-19

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus de  mai multe ori că își dorește ca elevii să vină la cursuri. În urmă cu câteva zile, a fost publicat un ordin prin care se stabilea unde se fac testările elevilor.

Ministerul Sănătății a transmis o circulară în teritoriu în care scrie că testarea elevilor nu este „prevăzută în sarcina cabinetelor medicale școlare”. Acest document a fost modificat, în sensul că testările elevilor se va face în școală ori unde doresc părinții.

„Tocmai am semnat o completare la ordinul comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății, prin care am clarificat în ordinul de ministru următoarele trei situații. Pentru a da posibilitatea revenirii în școală începând cu ziua a opta a elevilor care doresc acest lucru, avem trei situatii posibile”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În ce constă modificările

Sorin Cîmpeanu a anunțat cum a fost modificată circulara Ministerului Sănătății (de luni, 4 octombrie).

”Dacă există cabinete medicale școlare, au obligația testării elevilor care solicită acest lucru pentru revenirea la școală cu prezență fizică din ziua a opta. Unde nu există cabinete medicale școlare, se va solicita DSP, iar DSP va organiza echipe mobile de testare pentru a testa elevii care solicită acest lucru în vederea revenirii la școală din ziua a opta.

Dacă elevii sunt testați oriunde altundeva, aceștia vor putea prezenta și ei rezultatul negativ pentru a putea reveni la școală începând cu ziua a opta.”

Precizările lui Sorin Cîmpeanu vin la câteva zile după ce Ministerul Sănătății a transmis către DSP-uri faptul că testarea elevilor care vor să revină cu prezență fizică în ziua a opta nu se mai face la cabinetele școlare.

Inițial, în ordinul comun al ministrului Sănătății și Educației era prevăzut că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de izolare la domiciliu pot face acest lucru dacă arată rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se face gratuit la școală.

”Este regretabil că printr-o adresă semnată de un funcționar al MS s-au adus completări unui Ordin de ministru. Lucru ilegal, deoarece o adresă nu e un act administrativ de natură a aduce completări unui ordin de ministru. S-a rectificat și astăzi se va publica în Monitorul Oficial completarea prin care am clarificat aceasta situație Sorin Cîmpeanu:

Ce prevede ordinul miniștrilor educației și sănătății

„Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv.

Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Sunt testați doar elevii asimptomatici în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor.

În vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, precum și consimțământul elevului care a împlinit vârsta de 18 ani, în unitățile de învățământ se vor testa gratuit.

În ordinul comun al ministerelor educației și sănătății se prevedea că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de carantină, o pot face dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se putea face gratuit la cabinetul școlar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre