După multe dezbateri, s-a decis ca aproape 60% din statele lumii să elimine ora de vară 2023. Iată ce se va întâmpla la noi.
Mulți locuitori ai lumii vor sta liniștiți de acum încolo și nu vor mai dea înainte limbile ceasului. E vorba de 60% din statele lumii, printre care Emiratele Arabe Unite, Sudan, India, China, Japonia, Egipt.
Românii vor schimba ora în ultima duminică a lunii martie.
România nu se numără printre norocoși, pentru că în țara noastră trecerea la ora de vară 2023 se va face în primăvară, mai precis în ultima duminică a lunii martie. Atunci ceasurile vor fi date înainte cu o oră, adică ora 02.00 va deveni ora 03.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin.
Cine a introdus conceptul de oră de vară
Deși nu se știe care a fost motivul pentru a care a recomandat schimbării orei, acest obicei provine de la Benjamin Franklin. Există însă voci care spun că totul ar fi pornit de la o glumă a lui Franklin și a luat o altă întorsătură.
Diplomatul ar fi scris o scrisoare editorului de la „Journal of Paris”, în care le-ar fi recomandat oamenilor să se trezească dimineață mult mai repede și să adoarmă mai devreme pentru ca lumânările și uleiul de lampă să nu se mai consume atât de repede. Dar nimeni nu știe ca Franklin să fi făcut referire la schimbarea orei.
George Hudson a propus schimbarea acelor de ceas cu două ore
Conceputul orei de vară a fost lansat în anul 1895 de entomologul George Hudson din Marea Britanie, acesta fiind personajul care a propus ca acele de ceas să fie schimbate cu un interval de două ore. A existat și un motiv: oamenii să aibă mai multă lumină seara pentru a-și desfășura activitățile.
Conceptul de oră de vară a fost pus în practică prima dată în perioada Primului Război Mondial, pentru a face economie de combustibil, de care era nevoie în război. În 1916 însă, după ce s-a sfârșit războiul, ceasurile au revenit la ora standard, dar obiceiul a fost reintrodus în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, de către președintele Franklin Roosevelt.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook