Simona Ionescu / Redactor Șef

Când vom vedea fumul ieșind din Capela Sixtină, semnul alegerii noului Papă

Când vom vedea fumul ieșind din Capela Sixtină, semnul alegerii noului Papă
Procesiunea și înmormântarea Papei va avea loc în una din cele 9 zile de doliu, au anunțat surse oficiale de la Vatican. În timpul perioadei de doliu au loc slujbe zilnice de rugăciune și Liturghii de Requiem în întreaga lume catolică. Apoi urmează înmormântarea (se pare că sâmbătă) și alegerea noului papă.

Înmormântarea papei are loc, conform regulilor, între patru și șase zile după moarte. Se va petrece, cel mai probabil, în Piața Sfântul Petru sau Bazilica Sfântul Petru. Papa Francisc a ales să fie înmormântat la Santa Maria Maggiore din Roma.

Conform Politico, Papa Francisc a pus la punct din timp planul funerariilor sale. El a aprobat anul trecut o înmormântare restrânsă pentru el însuși, evitând unele dintre cele mai arhaice ritualuri care au loc atunci când un papă moare, scrie aceeași publicație.

De obicei, papii au fost înmormântați în Grotele Vaticanului, cripte aflate sub Bazilica Sfântul Petru. Aproape 100 de papi sunt înmormântați acolo, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, care a demisionat în 2013 și a murit în anul 2022.

Papa Francisc la Blaj, în mai 2019
Papa Francisc la Blaj, în mai 2019

Papa Francisc a declarat însă, într-un interviu din 2023, că a ales bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre bisericile sale preferate și cele mai frecventate,

Urmează procedurile tradiționale

Cardinalii intră în conclav la cel puţin 15 zile şi maxim 20 de la decesul sau retragerea Papei. Ei trec în cortegiu din Capela Paulină în Capela Sixtină. Apoi se închid porţile, se scot cheile, iar izolarea este verificată de cardinalul şambelan la interior şi de prefectul Casei Pontificale la exterior.

Cardinalii nu au voie să voteze pentru ei înşişi şi trebuie să depună pe rând un jurământ de respectare a votului secret şi de acceptare a rezultatului. Ei jură că acela dintre ei care va fi ales nu va renunţa niciodată să revendice drepturile depline ale pontifului roman.

Procesul de votare se desfăşoară în Capela Sixtină, cu două scrutine dimineaţa şi două seara. Buletinele de vot sunt apoi arse. Cardinalul care obţine două treimi din voturi este ales. În cazul unui impas, există şi posibilitatea votului cu majoritate absolută.

După ce este obţinut rezultatul, decanul Colegiului Cardinalilor îl întreabă pe câştigător dacă acceptă alegerea. În cazul în care o face, acesta devine Papă, iar competenţele sale se extind imediat asupra lumii catolice din întreaga lume.

Când vom vedea fumul ieșind din Capela Sixtină, semnul alegerii noului Papă

Dacă niciun candidat nu primește majoritatea necesară de două treimi, are loc o altă rundă de vot. Pot exista până la patru runde pe zi. Conclavul care l-a ales pe Papa Francisc în 2013 a durat aproximativ 24 de ore și cinci tururi de scrutin.

În timpul desfăşurării scrutinului, o sobă din Capela Sixtină informează mulţimea adunată în Piaţa Sfântul Petru în legătură cu rezultatul votului. Dacă fumul este negru, Suveranul Pontif nu a fost ales. Dacă este alb, înseamnă că a fost ales un nou Papă.

Noul Papă trebuie să declare ce nume va purta ca suveran pontif.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *